Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Πανικός από τα γκάλοπ

του Σπύρου Γκουτζάνη

Πανικό και εσωστρέφεια προκαλούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές τα ευρήματα των μυστικών δημοσκοπήσεων και τα μαχαιρώματα μεταξύ των στελεχών γύρω από τα «καθαρά ή μη καθαρά ψηφοδέλτια».

Φωτιές άναψε στο εσωτερικό της ΝΔ η δήλωση προτροπή του γραμματέα της ΝΔ κ. Λευτέρη Ζαγορίτη προς τους ψηφοφόρους του κόμματος «να μαυρίσουν» εκείνους που τους πλήγωσαν.

Ενδεικτικές του προβλήματος που δημιουργήθηκε ήταν οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου ο οποίος ανέφερε ότι «τα ψηφοδέλτια έχουν την έγκριση και την υποστήριξη του κόμματος χωρίς καμία εξαίρεση» και πρόσθεσε ότι «η ψηφοφορία είναι θετική διαδικασία και όχι διαδικασία διαγραφής». Οι δηλώσεις του κ. Ζαγορίτη έγιναν μετά από συμφωνία με το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να δοθεί διέξοδος στους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, να περιορισθούν οι διαρροές και να αυξηθεί η συσπείρωση. Η προτροπή του κ. Ζαγορίτη είχε το νόημα οι «πολίτες που έχουν πικραθεί να μην καταψηφίσουν τη ΝΔ αλλά τα συγκεκριμένα πρόσωπα που τους πίκραναν». Αμέσως όμως μεταξύ βουλευτών και στελεχών άρχισε η συζήτηση που διαχέεται και στους ψηφοφόρους για το ποιοι έχουν πληγώσει και ποιοι όχι τους νεοδημοκράτες και βέβαια είναι επιχείρημα το οποίο χρησιμοποιούν οι μεν εναντίον των δε. Οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών προκάλεσαν την αναδίπλωση του κ. Κουμουτσάκου. Βουλευτές όπως οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Μαρκόπουλος που είναι πιο κοντά στην Ρηγίλλης στήριξαν την τοποθέτηση του γραμματέα. Αντίθετα αποστάσεις πήρε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Μάκης Γιακουμάτος και ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

Η εικόνα του κόμματος που σπαράσσεται τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές γύρω από τις υποψηφιότητες και αν θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί πρόσωπα που έχουν απασχολήσει ή αν θα πρέπει να τους αποδοκιμάσει το εκλογικό σώμα είναι σύμπτωμα της γενικότερης απογοήτευσης και της συνολικής κατάρρευσης στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι πληροφορίες από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούν οι εταιρίες. Λόγω της απαγόρευσης δεν δημοσιοποιούνται ωστόσο οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν πρόσβαση και ενημερώνονται. Επιπλέον στοιχεία των μετρήσεων δημοσιοποιούνται σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης όπως πχ δημοσκόπηση που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Forbes και αναπαράγει το πρακτορείο Reuters. Οι μετρήσεις που δημοσιεύουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις διαδόσεις του νεοδημοκρατικού επικοινωνιακού μηχανισμού. Δείχνουν διαφορά που κινείται στο ίδιο επίπεδο που ήταν και πριν δεκαπέντε ημέρες πριν δηλαδή απαγορευθούν οι δημοσκοπήσεις και δεν συμφωνούν καθόλου με τα όσα έλεγε ο κ. Ζαγορίτης την Δευτέρα ο οποίος υποστήριξε ότι «με βάση τις δημοσκοπήσεις η ψαλίδα κλείνει και αυξάνεται η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ». Οι μετρήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και αυτοδυναμία και αντίθετα κατάρρευση της ΝΔ που κινείται γύρω στο ιστορικό χαμηλό της και προοιωνίζονται τα χειρότερα για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ.

Σύγχυση όμως επικρατεί και στο κομματικό επιτελείο. Ενδεικτικό είναι ότι αποσύρθηκε λίγο πριν κυκλοφορήσει το περιοδικό της ΝΔ «Μετεξέλιξη» που είχε πρωτοσέλιδο υβριστικό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Κουμουτσάκος δεν αρνήθηκε το θέμα, το απέδωσε όμως στο ότι πριν από την έκδοση δημιουργούνται διαφορετικά πρωτοσέλιδα. Όμως αυτή είναι η μισή αλήθεια αφού το περιοδικό ήταν στο πιεστήριο και αποσύρθηκε μετά από τις αντιδράσεις.

http://www.protothema.gr