Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Θύματα από τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό στον Ειρηνικό

Τρεις νεκρούς, 50 τραυματίες και εκτεταμένες καταστροφές έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τσουνάμι ύψους 3 μέτρων -αναφορές υπάρχουν και για "δύο ή τρία τσουνάμι" - που "σηκώθηκε" στον Ειρηνικό, μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,3 στην Αμερικανική Σαμόα.

Το τσουνάμι που προκλήθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό μετά το σεισμό μεγέθους 8,3 βαθμών προκάλεσε το θάνατο πολλών ανθρώπων στη Δυτική Σαμόα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι του νησιού κινούνται προς τα υψηλότερα σημεία της ενδοχώρας για να αποφύγουν τα ισχυρά κύματα που χτυπούν τις ακτές.

"Το τσουνάμι έχει πλήξει αρκετά σημεία της χώρας", δήλωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η Αμερικανική Σαμόα είναι ένα μικρό νησί, αμερικανικής κυριότητας, που βρίσκεται μεταξύ της Χαβάη και της Νέας Ζηλανδίας, με πληθυσμό 65.000 ανθρώπων.
Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται 204 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Αμερικανικής Σαμόα, σε βάθος 85 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε νωρίτερα το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ.

"Από τις καταγραφές που έχουμε στην επιφάνεια της θάλασσας εντοπίζεται τσουνάμι. Πιθανόν να είναι καταστροφικό για τις ακτές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού αλλά μπορεί να είναι εξ ίσου απειλητικό και για πιο απομακρυσμένες ακτές", αναφερόταν στην ανακοίνωση του κέντρου.

Σημειώνεται ότι προειδοποίηση για τσουνάμι είχε εκδοθεί για τα γύρω νησιά των Σαμόα (Αμερικανική Σαμόα, Σαμόα, Νησιά του Κουκ, Τόνγκα και Φίτζι, μεταξύ άλλων στο Αρχιπέλαγος του Νότιου Ειρηνικού), αλλά και για νησιά που βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο όπως είναι η Χαβάη και η Παπούα Νέα Γουινέα.
http://www.nooz.gr