Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

"Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΑ ΑΜΕΑ" όλη η συνέντευξη του Ανδρέα Σκούπουρα στις Επισημάνσεις τις Κυριακής

Δραματικά είναι  τα στοιχεία ανεργίας των ΑμεΑ που  παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΑμεΑ Ανδρέας  Σκούπουρας.
Μάλιστα στο  πλαίσιο της συνέντευξης τύπου  τόνισε ότι αυτά ξεπερνούν το 90%, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και  σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα όπως η προσβασιμότητα τους σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Κύριε Σκούπουρα, το πρώτο  θέμα που θα ήθελα  να αναφερθούμε με αφορμή την επικαιρότητα είναι οι ενδεχόμενες  απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ενόψει Καλλικράτη κυρίως για  Άτομα με Ειδικές  ανάγκες. Ένα θέμα που έχει προκαλέσει την αντίδραση σας ως σύλλογος και όχι μόνο. Ποιες είναι οι επαφές που έχετε κάνει; 

Θα προτιμούσα να μιλήσουμε καλύτερα για την  ανεργία των ΑμεΑ. Συγκεκριμένα πρέπει να πούμε πως το ποσοστό της  ανεργίας στα ΑμεΑ  ξεπερνάει το 80% και φτάνει το 90% στις γυναίκες ΑμεΑ!
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό όταν το συγκρίνετε με το  ποσοστό του 12% στον υπόλοιπο πληθυσμό. Όταν το 12% θεωρείται εφιαλτικό για μια χώρα δώστε μου εσείς, αν μπορείτε, τη λέξη που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το 80 και 90%!
Και πώς να μην  είναι έτσι όταν οι προσλήψεις, με τον  νόμο που προστατεύει αυτήν την  κατηγορία των πολιτών, τον 2643/98, δεν ξεπερνούν τις 2 τα τελευταία 6 χρόνια!!
Έξι ολόκληρα χρόνια για να προσληφθούν 2 άτομα. Την ίδια στιγμή τα τελευταία 4 με 5 χρόνια αναμένουμε τα αποτελέσματα δύο προκηρύξεων. Πέντε ολόκληρα χρόνια ΑμεΑ περιμένουν τους μηχανισμούς του κράτους να απαντήσουν. Και μην φανταστείτε ότι οι θέσεις είναι πολλές… ίσως 4!
Αν λοιπόν υπολογίσετε  τον ρυθμό γεννήσεων ΑμεΑ σε συνδυασμό  με τα καθημερινά ατυχήματα, εργατικά και τροχαία, διαπιστώνετε το μέγεθος του προβλήματος και τις καθημερινές οικογενειακές τραγωδίες. Σε αυτές τις τραγωδίες πρωταγωνιστές είναι τα ίδια τα ΑμεΑ αλλά και οι γονείς τους που καθημερινά επισκέπτονται τα γραφεία του συλλόγου μας με ΑμεΑ που αντιμετωπίζουν φαινόμενα βαριάς κατάθλιψης και τους γονείς τους να μας παρακαλούν να τους βοηθήσουμε να ‘βγουν’ από τον εφιάλτη που ζουν.      


 
Ερ. Αν τελικά η Κυβέρνηση  και το Υπουργείο  Εσωτερικών δεν αλλάξει  γνώμη σχετικά  με τις απολύσεις ενδέχεται να προχώρησε σε κινητοποιήσεις;  
Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε. Η Κέρκυρα έχει την τύχη να έχει ένα από τα πιο  δυνατά αναπηρικά κινήματα. Η δυναμική παρουσία και δράση  του Σπύρου Ζουμπουλίδη υπήρξε καταλυτική στη δημιουργία του κινήματος μας. Μαζί του και με την βοήθειά του αναδείχτηκαν νέα δυναμικά στελέχη σε όλους τους αναπηρικούς συλλόγου και φυσικά στο δικό μας.
Δεν θα μπορούσα για παράδειγμα να φανταστώ το σύλλογό  μας χωρίς τον Γιώργο Σπανό, αντιπρόεδρο  για 9 χρόνια, αλλά και άλλα στελέχη μας που καθημερινά δίνουν, εκτός από τους προσωπικούς τους αγώνες, τον μεγάλο αγώνα για ίσες ευκαιρίες.
Όλοι εμείς  έχουμε ταχθεί στο μεγάλο σκοπό για  την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  των ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις  της ζωής, υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση κ.α.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι αντιδράσεις μας  θα είναι δυναμικές και πρωτόγνωρες.
Το έχουμε ξανακάνει  και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε  όσο καιρό μας επιτρέπει η  υγεία και οι δυνάμεις μας.
Έχουμε συγκρουστεί  με νομάρχες, δημάρχους, δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια και διοικητικά συμβούλια στο παρελθόν. Είναι καταγεγραμμένα όλα αυτά στις τοπικές εφημερίδες. Όταν έχεις δίκιο και την κοινωνία μαζί σου δεν φοβάσαι τίποτα!
Εμείς δεν πληρωνόμαστε με αποζημιώσεις, είμαστε εθελοντές!!!     


 
Ερ. ας περάσουμε στα  θέματα που αφορούν  τα προβλήματα των  ΑμεΑ στην Κέρκυρα. Συνοπτικά ποια είναι αυτά 
Η προσβασιμότητα, η εκπαίδευση, η υγεία, η απασχόληση και γενικότερα όλα αυτά που μας  παρέχει το σύνταγμα της χώρας  και μας τα στερούν, χρόνια τώρα.
Είναι δυνατόν  να ζούμε σε ένα νησί και να μην  υπάρχει μια προσβάσιμη παραλία;
Είναι δυνατόν  να έχουμε ένα νέο νοσοκομείο και  να μην μπορούμε να κάνουμε χρήση  του;
Είναι δυνατόν  να βλέπουμε το γιαπί του δικαστικού μεγάρου και να αναγκαζόμαστε  να μας ΄΄κουβαλαν στις πλάτες τους΄΄ οι συγγενείς μας, όταν πρέπει να παραβρεθούμε στα δικαστήρια της Κέρκυρας; 
Είναι δυνατόν  να μην μπορούμε να μετακινηθούμε  στη πόλη μας όπως οι υπόλοιποι  πολίτες;
Είναι αλήθεια  δυνατόν να μιλάμε για πιθανές  απολύσεις όταν ένα ΑμεΑ ανά 80 καταφέρνει να βρει δουλειά;
Όλα αυτά αφορούν  τη ζωή μας και των οικογενειών  και φίλων μας και δεν θα τα παραχωρήσουμε αμαχητί!
Με αγώνες μόνο κερδίζονται οι μάχες και όταν προκαλούμαστε συνηθίζουμε να απαντάμε!   
 
Ερ. δεν είναι η  πρώτη φορά που  έχουμε δείξει εικόνες  μέσω του καναλιού μας με την ταλαιπωρία των ΑμεΑ τις ήμερες μεγάλης κινήσεις λόγω της παράνομης  στάθμευσης αυτοκίνητων.  
Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την επιτροπή κυκλοφορίας  του Δήμου Κερκυραίων και σύντομα θα υπάρχουν κάποιες θέσεις για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους στην πόλη της Κέρκυρας
Από εκεί και  ύστερα θα πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση αλλά η τακτική φύλαξη για να έχει αποτέλεσμα ο παραπάνω σχεδιασμός   
 
Ερ. τι γίνεται και με την μη προσβασιμότητα σε ιστορικά σημεία του Νομού για τα ΑμεΑ που έρχονται ως τουρίστες το καλοκαίρι;  
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακόμα στην προσέγγιση αρκετών  περιοχών του νησιού από τουρίστες  ΑμεΑ όπως επίσης και πλήρη αδυναμία φιλοξενίας ειδικών κατηγοριών ΑμεΑ λόγω έλλειψης υποδομών υγείας.
Η απουσία ειδικών  ταξί, η ύπαρξη ελάχιστων λεωφορείων που μπορούν να εξυπηρετήσουν  ΑμεΑ αλλά και η έλλειψη πληροφόρησης για τα μέρη που μπορούν να  επισκεφτούν οι τουρίστες ΑμεΑ, είναι σημαντικοί παράγοντες που καθιστούν το νησί μας μη φιλικό προς αυτούς.
Θα σας πω μόνο πως σύμφωνα με πρόσφατη Γερμανική  έρευνα: 
 •Το  54% των Γερμανών με αναπηρία, δηλαδή 3.640.000 άνθρωποι ταξιδεύουν ανελλιπώς  για τουρισμό κάθε χρόνο, κάνοντας 1,3 ταξίδια/χρόνο κατά μέσο όρο.
•Το 41,2% των ταξιδιών γίνεται εντός συνόρων  και το 58,8% σε προορισμούς του  εξωτερικού. Σε ότι δε αφορά το κόστος των διακοπών οι ΑμεΑ δαπανούν κατά μέσο όρο 15% περισσότερα χρήματα  από τους μη αναπήρους.   
Οι ΑμεΑ σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο αυτού  των μη αναπήρων επιλέγουν για τις διακοπές τους την περίοδο χαμηλής τουριστικής κίνησης (Μάϊος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Το 26% επιδεικνύει απόλυτη πίστη/προσήλωση στον τουριστικό προορισμό που έχει ικανοποιήσει τις προσδοκίες του, δηλαδή τον επισκέπτεται ανελλιπώς. Επιπροσθέτως, το 48% θα έκανε περισσότερα ταξίδια αν ήταν περισσότεροι οι προσβάσιμοι τουριστικοί προορισμοί.
Αντί  επιλόγου ένα κρίσιμο στοιχείο: 7 στους 10 τουρίστες με αναπηρία όταν αποφασίσουν να επισκεφτούν ένα  νέο προορισμό, δεν εμπιστεύονται για την πληροφόρησή τους παροχής τουριστικών υπηρεσιών αλλά άλλους ανθρώπους με αναπηρία που έχουν ήδη επισκεφτεί τον συγκεκριμένο προορισμό. Ενημέρωση εξ’ οικείων το λοιπόν προς αποφυγήν πιθανής εξαπάτησης.
Σε όλους αυτούς η Κέρκυρα έχει ΄΄γυρίσει την  πλάτη΄΄…  
Ερ. Υπάρχουν σε κάποιους τομείς βήματα που  έγιναν προς την σωστή  κατεύθυνση;  
Συνηθίζουμε  να κάνουμε κριτική με σκοπό την καλυτέρευση της ζωής των ΑμεΑ της Κέρκυρας. Οφείλουμε όμως να αποδίδουμε εύσημα σε προσπάθειες και δράσεις που έγιναν και έκαναν την ζωή των ΑμεΑ και των οικογενειών τους καλύτερη.
Για παράδειγμα πρέπει να εξάρουμε τη δημοτική αρχή του  Δημάρχου Σωτήρη Μικάλεφ για την  παραχώρηση γραφείου και υπαλλήλου  στο σύλλογο μας αλλά και την  συνεργασία που είχαμε σε παρεμβάσεις  σε πεζοδρόμια.Η συνεργασία δε, με τους αντιδημάρχους του Σπύρο Ζουμπουλίδη και Γιωργο Γαρδικιώτη ήταν και είναι από τις καλύτερες που είχε ο σύλλογος μας από την ίδρυσή του. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι και με το νομάρχη Κερκύρας αλλά και με αρκετούς Δημάρχους έχουμε άριστη συνεργασία. 

 
ΕρΤι λείπει λοιπόν για  να κάνουμε τη διαφορά  σαν άνθρωποι και  σαν τόπος;;   
 Λείπει, Κα. Ντούρου,  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης  σε όλο το νησί με τη συμμετοχή  των αναπηρικών συλλόγων της  Κέρκυρας. Ο Καλλικράτης με τον  έναν ή τους τρεις δήμους ίσως μας δώσει την ευκαιρία να αλλάξουμε μια για πάντα αυτό το νησί και να το κάνουμε φιλικό για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.  
Ερ. Θα υπάρξει συμμετοχή  εκπροσώπου του αναπηρικού κινήματος στις προσεχείς  εκλογές;  
Το σύνθημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ΑμεΑ είναι ΄΄τίποτα για τα άτομα με αναπηρία χωρίς τα άτομα με αναπηρία΄΄
Έτσι και εγώ  σαν μέλος της ΕΣΑμεΑ και με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των ατόμων με αναπηρία, των οικογενειών τους και των χιλιάδων φίλων τους, σας λέω ότι θα είμαι παρόν στις προσεχείς τοπικές εκλογές.
http://www.corfutv.gr