Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010

Πρόταση – έκπληξη για διαγραφή ελληνικών χρεών από τις τράπεζες..

Να επωμιστούν οι τράπεζες και οι άλλοι επενδυτές που ωφελήθηκαν ποντάροντας σε βάρος της χώρας μέρος του κόστους της ελληνικής διάσωσης, προτείνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, Thomas Mayer. Όπως εξηγεί, θα πρέπει αυτοί να διαγράψουν μέρος των χρημάτων που τους χρωστά η Ελλάδα.
«Εάν κανείς μειώσει τα 300 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους στο μισό, η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές και να δανειστεί», είπε ο Mayer. «Θα μπορούσε ο ιδιωτικός κλάδος, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες για παράδειγμα, να συμβάλλει με 50 δισ. ευρώ», εξήγησε, εκτιμώντας ότι τα ιδρύματα αυτά μπορούν να «αντέξουν» μια ζημιά αυτού του ύψους.


Η άποψή του είναι δημοφιλής στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θέλει να περάσει μέρος του κόστους της ελληνικής διάσωσης στις τράπεζες, ωστόσο, όπως είναι φυσικό, ο τραπεζικός κλάδος δεν είναι τόσο πρόθυμος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann, έχει στενές σχέσεις με την Angela Merkel.

Ο Mayer προειδοποίησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα «σπιράλ θανάτου», και κάλεσε την ΕΕ να αντιμετωπίσει το θέμα με δραστικά μέτρα. «Οι ίδιοι οι Έλληνες προβλέπουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 80 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Ίσως να χρειαστεί να ξοδέψουμε 120 δισ. ευρώ χωρίς να γνωρίζουμε εάν θα πάρουμε κάτι από αυτά πίσω. Είναι πιο συνετό να δώσουμε τα χρήματα εξ αρχής», είπε.

www.isotimia.gr
http://wwwaristofanis.blogspot.com