Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Η γενική αναισθησία, πιο συγγενική με το κώμα παρά με τον ύπνο

doctors.in.gr
Νέα Υόρκη: Η γενική αναισθησία μοιάζει πιο πολύ με αναστρέψιμο φαρμακευτικό κώμα παρά με βαθύ ύπνο, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για τις περιπτώσεις κώματος, αλλά και σε καλύτερη αναισθησία στα χειρουργικά περιστατικά.Ο Δρ Νίκολας Σιφ του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου Κορνέλ και ο Δρ Έμερι Μπράουν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο New England Journal of Medicine, επί τρία χρόνια μελέτησαν επισταμένως τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ της αναισθησίας, του κώματος και του ύπνου.

Σύμφωνα την μελέτη, γιατροί και ασθενείς αποφεύγουν να συσχετίσουν τη γενική αναισθησία με το κώμα (ελεγχόμενο από τον αναισθησιολόγο) και προτιμούν συνήθως να την περιγράφουν σαν ύπνο, όμως οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν μεταξύ τους σημαντικές διαφορές και μόνο σε πολύ μικρό βαθμό υπάρχει επικάλυψη των πιο βαθιών φάσεων του ύπνου με τις πιο ελαφρές φάσεις της γενικευμένης αναισθησίας.

Στον ύπνο παρατηρούνται διάφορες φάσεις, ενώ στην αναισθησία ο ασθενής που χειρουργείται, εισέρχεται σε μια συγκεκριμένη κατάσταση που μοιάζει πολύ με το κώμα και μένει σε αυτή καθ' όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

Στην αναισθησία «ο εγκέφαλος γίνεται πολύ-πολύ ήσυχος. Η δραστηριότητα των νευρώνων εξασθενεί δραματικά, πράγμα που επίσης συμβαίνει στο κώμα», δήλωσε ο Δρ Σιφ και πρόσθεσε ότι η μελέτη του τρόπου που οι άνθρωποι βγαίνουν από μια αναισθησία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο για την πρόβλεψη των σταδίων εξόδου ενός ασθενούς από ένα κώμα.

«Αν και η ανάνηψη από αναισθησία είναι πολύ πιο γρήγορη (σε σχέση με την έξοδο από ένα κώμα), υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικοί εγκεφαλικοί μηχανισμοί έχουν κάποια επικάλυψη», ανέφερε.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες διαγνωστικές μεθόδους και εργαλεία για την αξιολόγηση του σταδίου ανάνηψης από κώμα, στο οποίο βρίσκεται ένας ασθενής, καθώς και στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών που μπορούν μελλοντικά να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν φάρμακα για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων.

Ακόμα, μπορεί οι αναισθησιολόγοι να καταλάβουν καλύτερα τον νευρωνικό-εγκεφαλικό μηχανισμό, που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν την εργασία τους.

Αν και η γενική αναισθησία εφαρμόζεται στα νοσοκομεία εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται κατανοητοί οι ακριβείς βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από τη δράση των αναισθητικών φαρμάκων στον εγκέφαλο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ