Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Στο "σφυρί" η κάψουλα που άνοιξε το δρόμο για Gagarin

Η σοβιετική διαστημική κάψουλα Vostok 3KA-2 του 1961, που άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για τη μεταφορά του Yuri Gagarin στο διάστημα, πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου του 2012 κατά την πεντηκοστή επέτειο της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης,
οπότε ο κοσμοναύτης Yuri Gagarin έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα μέσα στο Vostok 3KA-3 και εισήλθε σε τροχιά γύρω από τη γη. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, τρεις εβδομάδες πριν από αυτό το γεγονός πραγματοποιήθηκε η δοκιμαστική πτήση του Vostok, μεταφέροντας ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τον Ivan Ivanovich, και ένα σκυλί, το Zvezdochka, που εισήλθε εκ νέου στην ατμόσφαιρα μετά από 115 λεπτά.
"Όχι μόνο δεν υπάρχουν άλλα παραδείγματα του πρώτου διαστημικού σκάφους, αλλά αυτή η κάψουλα ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς έδωσε το πράσινο φως για το εντυπωσιακό επίτευγμα του Yuri Gagarin", σχολίασε ο David Redden, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής του Ειδικού Τμήματος του οίκου Sotheby's.
http://www.cosmo.gr