Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012

ΕΣΑμεΑ: Κατηγορηματικό ΟΧΙ σε αυξήσεις ρεύματος

Την πλήρη αντίθεσή της στις αυξήσεις που συζητείται να σημειωθούν στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζητά με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού οποιαδήποτε αύξηση όσο μικρή και εάν είναι θα καταστεί δυσβάστακτη για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση η εισήγηση της ΡΑΕ για την αύξηση των κιλοβατώρων επί των οποίων θα εφαρμοστεί το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο αποτελεί στοιχειώδες μέτρο ανακούφισης. Όμως αυτό το μέτρο για να καταστεί προστατευτικό θα πρέπει κατά την γνώμη μας να συνδυαστεί και με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Το εισοδηματικό πλαφόν που είχε καθοριστεί για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με την προηγούμενη ΚΥΑ ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, αφού δεν λάμβανε υπόψη του το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία και χρόνια πάθηση. Η ΕΣΑμεΑ επισημαίνει μάλιστα ότι το ισχύον όριο κατανάλωσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό για άτομα με βαριές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις των οποίων η υγεία τους εξαρτάται από τη συνεχή χρήση ηλεκτρικών συσκευών (θερμαντική ή ψυκτικών) για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ορισμένα επίπεδα. Ιδιαίτερες δε είναι οι απαιτήσεις εκείνων των ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις που η διατήρηση στη ζωή απαιτεί την πολύωρη χρήση ενεργοβόρων συσκευών (π.χ. μηχάνημα νυχτερινής κάθαρσης νεφρών, μηχάνημα υποκατάστασης της αναπνευστικής λειτουργίας κ.λπ.). Για αυτές ειδικά τις κατηγορίες θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα.