Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Κέρκυρα. Αμαξάδες: Μας τελειώνει το ανοιχτό λεωφορείο

Μετά τα σωματεία των ταξί Κέρκυρας και ο σωματείο των αμαξάδων διαμαρτύρεται για τη δρομολόγηση των ανοιχτών τουριστικών λεωφορείων στην πόλη.
Με ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι η δρομολόγηση των λεωφορείων αποτελεί την αρχή του τέλους για το επάγγελμά τους.
Η ανακοίνωση
«Το σωματείο μας με τις ιππήλατες άμαξες, από την ημέρα ιδρύσεώς του, αποτελεί, εκτός από το πρώτο μεταφορικό μέσο στο νησί (όπως το σημερινό ταξί), ως ιππήλατο τετράτροχο επιβατικό, και αποτέλεσε  επί δεκαετίες το μεταφορικό μέσο του νησιού και τη ζωντανή προβολή του, διεθνώς, με τη χαρακτηριστική άμαξα, τον αμαξηλάτη, τον στολισμό του αλόγου, ως μοναδική τουριστική ατραξιόν, κάτι που έχει προβληθεί ακόμα και σε κινηματογραφικά έργα.

Η συνεισφορά του στον τουρισμό της Κέρκυρας είναι ανυπολόγιστη. Έχει βραβευθεί το έργο της άμαξας από τον ΕΟΤ και από τους T.O. Με τη δρομολόγηση των ειδικών τουριστικών λεωφορείων ανοικτού τύπου από τις 24 Αυγούστου 2015, σηματοδοτείται την αρχή του τέλους της ύπαρξής μας.
Η δρομολόγησή τους, απειλεί την εξαφάνιση της μοναδικής τουριστικής ατραξιόν που αποτελεί η ιππήλατη άμαξα στην Κέρκυρα, και τον μαρασμό τουλάχιστον 20 οικογενειών που ζουν από τη δραστηριότητα αυτή καθώς επίσης θίγονται  και όλοι οι εμπλεκόμενη στην συντήρηση των αλόγων.
Υπόψη ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής των λεωφορείων ανοικτού τύπου συμπίπτει με αυτή των ιππήλατων αμαξών. Μας κλέβουν κυριολεκτικά το ψωμί, όταν επιβιβάζουν τους πελάτες τους από τους σταθμούς του Νέου Λιμανιού και της Σπηλιάς (Μαύρος Γάτος) απ’ όπου αντλούμε κι εμείς τον κύριο όγκο των πελατών μας.
Το μέγα ερώτημα είναι, αν η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει εγκρίνει ή πρόκειται να εγκρίνει την άδεια λειτουργίας τους, ενώ η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η Τροχαία και οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν την ενέκριναν, κυρίως για λόγους κυκλοφοριακής συμφόρεσης, οι οποίοι λόγοι όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν επιβαρυνθεί περεταίρω.
Ερώτημα παραμένει επίσης, γιατί τα υπουργεία Μεταφορών και Τουρισμού ενέκριναν την άδεια κυκλοφορίας τους, ενώ δε συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Τέλος, δηλώνουμε ότι, αν ο Δήμος της Κέρκυρας προχωρήσει στην αδειοδότηση των άνω λεωφορείων, θα αναγκαστούμε να αφήσουμε τα άλογά μας έξω από το Δημαρχείο της Κέρκυρας, για να τα συντηρήσει ο Δήμος, και θα παραδώσουμε τις άδειες κυκλοφορίας μας στους αρμοδίους».