Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι αδύνατες γυναίκες είναι πιο ελκυστικές

Έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες οι οποίες προσπαθούν να καταλάβουν τι κάνει ένα σώμα ελκυστικό. Είναι οι πληθωρικές καμπύλες μιας γυναίκας που θα γοητεύσουν έναν άνδρα; Ή μήπως τα καλλίγραμμα και αδύνατα πόδια; Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως οι άνδρες εκτιμούν τη fitness πλευρά μιας γυναίκας, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, και τον λόγο πίσω από το φαινόμενο.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής Ακαδημίας Επιστημών του Πεκίνου, προσπάθησαν να ανακαλύψουν γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ σωματικού λίπους και φυσικής ελκυστικότητας.

Τα παραπάνω κιλά, η υγεία και η έλξη

Στη μελέτη συμμετείχαν 10 διαφορετικά ιδρύματα από όλον τον κόσμο, και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PeerJ. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η φυσική ελκυστικότητα μπορεί να γίνει αντιληπτή βάσει διάφορων πτυχών του σώματος όπως το σωματικό λίπος.
Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι αδύνατες γυναίκες είναι πιο ελκυστικές
Ειδικότερα, οι επιστήμονες σημειώνουν πως οι γυναίκες οι οποίες έχουν πάνω από ένα ορισμένο πάχος στα σώματά τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη ή ακόμη και χαμηλότερη γονιμότητα.
Αυτό αυτόματα, κάνει τις πιο παχιές γυναίκες να μην είναι ελκυστικές. Από την άλλη πλευρά, στο παρελθόν το σωματικό λίπος στα σώματα ήταν σύμβολο ελκυστικότητας, καθώς οι άνθρωποι με τα παραπάνω κιλά μπορούσαν να επιβιώσουν σε λιμούς και σε άλλες αντιξοότητες.
Ο επικεφαλής της μελέτης ήταν ο καθηγητής John Speakman και όπως σημειώνεται στο Phys org, εξηγεί:
“Το fitness από εξελικτική άποψη αποτελείται από δύο πράγματα: Επιβίωση και ικανότητα αναπαραγωγής. Αυτό που θέλαμε να ερευνήσουμε είναι: Όταν κοιτάμε κάποιον και νομίζουμε ότι είναι σωματικά ελκυστικός, είναι στην πραγματικότητα μια εκτίμηση που βασίζεται σε μια ενσύρματη εξελικτική κατανόηση των δυνατοτήτων [σ.σ των σωμάτων] για επιβίωση και αναπαραγωγική ικανότητα;”

Χτίζοντας το μαθηματικό μοντέλο

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε στο πείραμα χτίζοντας ένα μαθηματικό μοντέλο που συνδύαζε τις σχέσεις μεταξύ παχυσαρκίας και μελλοντικού κινδύνου θνησιμότητας, καθώς και τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και της πιθανότητας για απόκτηση παιδιών.
Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι αδύνατες γυναίκες είναι πιο ελκυστικές
Αυτό το μοντέλο προέβλεπε ότι οι άνθρωποι θα αντιλαμβανόντουσαν τις γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 24 και 24,8, ως τις πιο ελκυστικές.
Οι ερευνητές στη συνέχεια δοκίμασαν την ανωτέρω πρόβλεψη σε 1300 ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο, και από 9 ακόμη χώρες. 

Τα αποτελέσματα

Στους συμμτέχοντες δόθηκαν 21 κάρτες στις οποίες απεικονίζονταν γυναίκες με διαφορετικά επίπεδα σωματικού λίπους, και τους ζητήθηκε να επιλέξουν τα πιο ελκυστικά σώματα.
Σε όλους τους πληθυσμούς, σε άνδρες και γυναίκες, η επιλογή των πιο ελκυστικών σωμάτων ήταν σχεδόν παρόμοια. Ειδικότερα, τα σώματα με δείκτη μάζας σώματος 19 χαρακτηρίστικαν πιο ελκυστικά συγκριτικά με τα άλλα σώματα.
Η επιστήμη εξηγεί γιατί οι αδύνατες γυναίκες είναι πιο ελκυστικές
Τα αποτελέσματα ήρθαν σε αντίθεση με τις προβλέψεις του μαθηματικού μοντέλου, το οποίο προέβλεπε ως ιδανικό σώμα, το σώμα που συγκεντρώνει δείκτη μάζας 24 με 24,8.

Γιατί τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα από τις προβλέψεις;

Ο λόγος για την ασυμφωνία αποκαλύφθηκε όταν οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μαντέψουν τις ηλικίες των σωμάτων που έβλεπαν. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ανθρώπων, τα σώματα που ήταν πιο παχιά, θεωρούνταν πιθανότερο να ανήκαν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας από τους συμμετέχοντες.
Όταν ο παράγοντας ηλικία εντάχθηκε στο μοντέλο, τότε ο δείκτης μάζας σώματος έπεσε στο 17 με 20, που αντιστοιχούσε ακριβώς στις εικόνες με τα σώματα που βρέθηκαν να είναι πιο ελκυστικά. 
Ειδικότερα, ο δείκτης μάζας σώματος στην κλίμακα 17-20 είναι εκείνος που έχει, κατά κανόνα, μία υγιής κοπέλα, ηλικίας 18 έως 20 ετών, η οποία είναι στο απόγειο της γονιμότητάς της και έχει ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσει.
Αυτήν τη σχέση φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται αυτομάτως το "μάτι" του παρατηρητή, με αποτέλεσμα οι γυναίκες με πιο χαμηλό δείκτη μάζας σώματος να φαίνονται πιο ποθητές.
http://www.pathfinder.gr