Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ο πλανήτης διαθέτει 3 τρισ. δέντρα, που όμως μειώνονται

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο πλανήτης μας διαθέτει πολύ περισσότερα δέντρα από όσα νομίζαμε.
Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι η αγροτική επανάσταση πριν από περίπου 12.000 χρόνια οδήγησε σε απώλεια του 46% του δασικού πλούτου του πλανήτη μας.
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, με επικεφαλής τον Τόμας Κράουδερ της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γέιλ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον πλανήτη 3 τρισεκατομμύρια δέντρα. Με έναν συνδυασμό δορυφορικών και επίγειων στοιχείων και δειγματοληπτικής ανάλυσης οι ερευνητές αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις που πριν από μία δεκαετία τοποθετούσαν τον δασικό πλούτο της Γης σε μόλις 400 δισεκατομμύρια δέντρα, βασισμένες κυρίως σε δορυφορικά δεδομένα.

Νέα στοιχεία
«Δεν είναι ότι ανακαλύψαμε καινούργια δέντρα, αλλά προσθέσαμε άλλη μία στρώση πληροφοριών που μας επέτρεψε να αναθεωρήσουμε μεγάλο μέρος των προηγούμενων εκτιμήσεων» εξήγησε ο Κράουδερ.
Από τα 3 τρισεκατομμύρια δέντρα, το 43% βρίσκονται στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, το 22% στις εύκρατες και το 24% στα όρια του αρκτικού κύκλου. Σήμερα σε κάθε άνθρωπο που ζει στη Γη αντιστοιχούν περίπου 422 δέντρα.
Οπως διαπίστωσαν, περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια επαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Δηλαδή κάθε χρόνο υπάρχει απώλεια 10 δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά 0,3% ο δασικός πλούτος της Γης.
Ε. ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
http://www.ethnos.gr