Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τα κρούσματα καρκίνου κατά χιλιάδες!

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης
Μια μελέτη στη Βρετανία έδειξε ότι 84.000 άνθρωποι το χρόνο θα μπορούσαν να αποφύγουν τον καρκίνο αν απλούστατα έχαναν βάρος, ασκούνταν τακτικά και έπιναν λιγότερο αλκοόλ. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε ότι το ένα τρίτο από τους πιο κοινούς καρκίνους θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δυστυχώς αυξάνεται.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 38% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού - 20.300 ετησίως - θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν κάνουν οι γυναίκες υγιέστερη ζωή. Ακόμη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να εμποδίσουν 19.800 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου, 2.200 περιπτώσεις καρκίνου του νεφρού και 1.400 περιπτώσεις καρκίνου του παγκρέατος.
Στους άνδρες, το 9% των προχωρημένων καρκίνων του προστάτη ίσως ήταν αντιμετωπίσιμο αν οι ασθενείς δεν ήταν υπέρβαροι. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας περίπου ένα στα τρία νέα κρούσματα. Στους άνδρες, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός με 26% των περιπτώσεων.
Η δρ Rachel Thompson από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. «Ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως 10-15 λεπτά επιπλέον σωματικής δραστηριότητας τη ημέρα, μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ή ο περιορισμός τροφίμων με πολλά λιπαρά και ζαχαρούχων ποτών, θα μείωναν τον κίνδυνο».
Η διευθύντρια του Ταμείου Amanda McLean πρόσθεσε: «Η πρόληψη πρέπει να είναι μέρος της λύσης για την επιδημία. Είμαστε γελασμένοι αν νομίζουμε ότι μπορούμε να θεραπεύσουμε τη νόσο σύντομα με άλλο τρόπο». Ο καθηγητής Kevin Fentonα από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, δήλωσε χθες: «Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι δεν πάμε καλά στη θεραπεία του καρκίνου. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι η πρόληψη δεν είναι στη συνείδηση ​​του κόσμου. Η σχέση μεταξύ καπνού και καρκίνου είναι ευρέως γνωστή, αλλά πολλοί δεν είναι ακόμη πλήρως πεπεισμένοι ότι η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο».
Ο Δρ Richard Roope, του Royal College of GPs, αναφέρει ότι: «Οι παθολόγοι πρέπει να στηρίξουν τους ασθενείς να αλλάξουν τον τρόπο ζωής. Ο καρκίνος θεωρείται σχεδόν τυχαίο γεγονός, αλλά η αλήθεια είναι ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο πάνω από την υγεία μας από ό, τι νομίζουμε».
http://www.typosthes.gr