Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Κέρκυρα. Πρώτη η Βάκη, φεύγει η Άντζελα

http://www.enimerosi.com
Εντατικοποιούνται οι διεργασίες των τοπικών κομματικών οργανώσεων για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ενόψει των
εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου. Η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε προχθές στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, για να προτείνει υποψηφίους. Στη Ν.Δ περιμένουν να έρθει στο νησί η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, ως υπεύθυνη του προεκλογικού αγώνα της Κέρκυρας. Με την παρουσία της θα συζητηθούν οι προτεινόμενες από τη ΝΟΔΕ αλλαγές στο ψηφοδέλτιο, αφού θεωρούν δεδομένη την μετακίνηση Α. Γκερέκου σε Κεντρικό ψηφοδέλτιο. Η οποία επίσης θα προετοιμάσει και την επικείμενη άφιξη Μεϊμαράκη στην Κέρκυρα, στις αρχές της ερχόμενης εβοδμάδας. Τέλος, οι νομαρχιακές οργανώσεις ΛΑΕ, ΚΚΕ, Ποταμιού, ΑΝΕΛΛ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ και Χ.Α. προετοιμάζονται για τον δικό τους αγώνα στις εκλογές.

Πρώτη η Φωτεινή Βάκη
Η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να συνεδριάσει προχθές το βράδυ στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. Μεταξύ των θεμάτων οι προτάσεις ονομάτων για την συγκρότηση του τοπικού ψηφοδελτίου, μετά τις αποχωρήσεις Στ. Σαμοΐλη και Γ. Ραιδεστινού. Μετά τις αποφάσεις της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του περασμένου Σαββατοκύριακου, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η μετακίνηση της σημερινής βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη στην πρώτη θέση του τοπικού ψηφοδελτίου. Ενώ, σταθερές θα παραμείνουν και οι υποψηφιότητες Κ. Παυλίδη και Τ. Τόμπρου. Ενώ στην χθεσινοβράδυνη συνεδρίαση της νομαρχιακής δόθηκε μάχη για την υποψηφιότητα Α. Γεωργόπουλου και το ποιος απο τους υποψηφίους θα καταλάβει την δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου. Τελικά όλα δείχνουν ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί απο τα κεντρικά όργανα του κόμματος.
Φεύγει η Άντζελα ακούγεται η Φανή
Η μετακίνηση της Άντζελας Γκερέκου για «αλλού», φέρεται ως οριστική, σύμφωνα με στέλεχος της Κ.Ε. της ΝΔ, που γνωρίζει τα δρώμενα στην επιτροπή υποψηφιοτήτων. Μάλιστα οι πληροφορίες φέρουν να έχει προταθεί για το ψηφοδέλτιο το όνομα της πρώην αντιδημάρχου και νυν δημοτικής συμβούλου Φανής Τσιμπούλη.
Στην όχθη του Ποταμιού ο Σ. Βεντούρας
Το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού θα έχει τουλάχιστον μία αλλαγή, μετά την ανακοίνωση του Κωστή Παυλίδη «ότι δεν θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού». Η συντονιστική επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο, επιχειρηματία Σπύρο Βεντούρα, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι υποψήφιος. Τέλος στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της Κέρκυρας προαλείφονται ως ομιλητές είτε η βουλευτής Β Αθηνών Αντιγόνη Λυμπεράκη, είτε ο Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Δ.Ε. του Ιονίου Γιώργος Γραμματικάκης.
Η συνέλευση της ΛΑΕ
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνέλευση της ΛΑΕ Κέρκυρας με θέμα τον προγραμματισμό του εκλογικού αγώνα. Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή του εκλογικού αγώνα, καθώς και επιτροπές για τον τύπο, την παρουσία στα ΜΜΕ, το εκλογικό υλικό, τις περιοδείες, τα οικονομικά. Συζητήθηκαν επίσης τα χαρακτηριστικά και οι διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου, για το οποίο ομόφωνα προτάθηκε ως επικεφαλής ο βουλευτής Κέρκυρας της ΛΑΕ Στέφανος Σαμοΐλης.
Αλλαγές και στο ΚΚΕ
Οι εσωκομματικές διεργασίες για την διαμόρφωση του ψηφοδελτίου έχουν ξεκινήσει και στο ΚΚΕ. Οι πληροφορίες φέρουν μέχρι στιγμής ως βέβαιη μόνο την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπορμπότη. Ενώ, ακόμα και η πρώτη σε σταυρούς των τελευταίων εκλογών Μ. Χαραλάμπους πιθανό να μην είναι υποψήφια, εάν ισχύσει «το κομματικό έθιμο», που θέλει τους Γραμματείς των Τ.Ο. να μην συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια.
Οι δραστηριότητες των άλλων κομμάτων
Στους ΑΝΕΛΛ αναζητούν υποψήφιους, δεδομένου ότι Γ. Καλούδης, Σπ. Αργυρός και Σπ. Πετσάλης, που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο των τελευταίων εκλογών δεν θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Ενώ έχουν κλειδώσει οι υποψηφιότητες Γ. Ζήκου και Γ. Κουρσάρη. Στο ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον μία υποψηφιότητα θα προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ, με την Ισμήνη Μώρου να έχει δεχτεί την σχετική πρόταση. Ενώ δεν θα είναι υποψήφιος ο Α. Παγκράτης, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Τέλος χθες το βράδυ θα συνεδρίαζε το συντονιστικό όργανο του ΚΙΔΗΣΟ, προκειμένου να αποτιμήσει τα τοπικά δεδομένα και να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο. Με τους Α. Αλεξάκη, Α. Δεσύλλα και Δ. Κοντομάρη να είναι εκ νέου υποψήφιοι, σε αντίθεση με τη Ντ. Ιωάννου, που δεν πρόκειται να συμμετέχει στις εκλογές. Ενώ η στάση του Μ. Μπούκα αναμένεται να οριστικοποιηθεί ίσως και σήμερα.