Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

Οι γυναίκες αλλάζουν πιο εύκολα σεξουαλικό προσανατολισμό

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να είναι bisexual από τους άνδρες, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς η σεξουαλικότητα των γυναικών είναι πιο "προσαρμοστική" συγκριτικά με τη σεξουαλικότητα των ανδρών.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα παρακολούθησαν 5018 γυναίκες και 4191 άνδρες για χρονικό διάστημα 14 ετών. Πρακτικά, η μελέτη, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου της Αμερικανικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ASA), χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Μακροχρόνια Μελέτη Εφηβικής Υγείας (ΗΠΑ). 

Οι συμπεριφορές των συμμετεχόντων παρακολουθήθηκαν όσο περνούσαν από την εφηβεία στην ενηλικίωση και ειδικότερα, αξιολογήθηκαν οι απαντήσεις τους σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, σε τρία σημεία της ζωής τους: στις (μέσες) ηλικίες των 16, 22 και 28 ετών.
Σε κάθε σημείο οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν έχουν νιώσει έλξη για το ίδιο φύλο ή αν είχαν συμμετάσχει σε σεξουαλική δραστηριότητα με το ίδιο φύλο.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γίνουν bisexual, αν προκύψουν ευκαιρίες για να διερευνήσουν τη σχέση τους με το ίδιο φύλο. Αντίθετα, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να μείνουν στη μια πλευρά του "σεξουαλικού φράχτη".
Όπως σημειώνει η ASA, "οι ρομαντικές ευκαιρίες φαίνεται να επηρεάζουν τη σεξουαλική ταυτότητα των γυναικών, αλλά όχι των ανδρών", κάτι που ίσως να σημαίνει ότι η σεξουαλικότητα των γυναικών είναι πιο "ευέλικτη".
Οι γυναίκες αλλάζουν πιο εύκολα σεξουαλικό προσανατολισμό
Ειδικότερα, οι αναλυτές παρατήρησαν πως οι άνδρες μπορούσαν πιο εύκολα να δηλώσουν πως είναι "100% ετεροφυλόφιλοι" ή "100% ομοφυλόφιλοι", συνεχώς και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν αλλαγή στον σεξουαλικό τους προσανατολισμό με την πάροδο του χρόνου και να αυτοπροσδιορίζονται ως αμφιφυλόφιλες.
Σε πιο ειδικό επίπεδο, η μελέτη αναφέρει ότι οι πιο εμφανίσιμες γυναίκες και εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης ήταν λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι είναι bisexual. Επιπλέον, οι γυναίκες που μέχρι το δεύτερο επίπεδο εξέτασης (22 ετών) είχαν γίνει μητέρες, ήταν λιγότερο πιθανό να δηλώσουν ότι είναι 100% straight, όταν εξετάστηκαν στο τελευταίο επίπεδο (28 ετών).
Μεταξύ άλλων, η συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Νοτρ Νταμ, Elizabeth Aura McClintock, δήλωσε για τα ευρήματα:
"Οι γυναίκες που έχουν επιτυχημένες σχέσεις με άνδρες, μπορεί ποτέ να μην εξερευνήσουν την έλξη τους από άλλες γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες που νιώθουν να έλκονται από άλλη γυναίκα, αλλά έχουν λιγότερο ευνοϊκές ετερόφυλες επιλογές, είναι πιθανότερο να πειραματιστούν με συντρόφους ιδίου φύλου. Και οι γυναίκες που ενεργούν και νιώθουν έλξη για το ίδιο φύλο, είναι πιο πιθανό να ενσωματώσουν το ίδιο φύλο στη σεξουαλικότητά τους".
"Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν αν βρίσκουν ελκυστικούς τους άνδρες, άλλες γυναίκες ή και τα δύο φύλα", πρόσθεσε η McClintock. "Αλλά το κοινωνικό πλαίσιο και οι ρομαντικές εμπειρίες μπορεί να επηρεάσουν το πώς βλέπουν οι ίδιες τη σεξουαλική τους ταυτότητα".
Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην 110η Ετήσια Συνάντηση της ASA, στο Σικάγο.
http://www.pathfinder.gr