Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η βιταμίνη C έχει όμοια καρδιαγγειακά οφέλη με τη γυμναστική

Μια δόση βιταμίνης C την ημέρα μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση αγγειακών προβλημάτων σε άτομα με περιττά κιλά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές. Μάλιστα, θεωρούν ότι η βιταμίνη C μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμη με το περπάτημα, όταν πρόκειται για τη βελτίωση της καρδιακής υγείας των παχύσαρκων ανθρώπων.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Ενδοθήλιο, που διοργάνωσε η Αμερικανική Εταιρεία Παθολογίας στη Σαβάνα, ένα δισκίο βιταμίνης C την ημέρα έχει όμοια καρδιαγγειακά οφέλη με την τακτική σωματική άσκηση.

Ως γνωστόν, στα αιμοφόρα αγγεία των υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων παρατηρείται μεγαλύτερη δραστηριότητα της ενδοθηλίνης 1, πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη στένωση των λεπτών αγγείων.

Η στένωση εμποδίζει τα αιμοφόρα αγγεία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αιματικής ροής και έτσι αυξάνει ο κίνδυνος αγγειακής νόσου. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η γυμναστικής μπορεί να μειώσει την δραστηριότητα της ενδοθηλίνης 1.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο μελέτησαν κατά πόσο τα συμπληρώματα βιταμίνης C, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία, μπορούν επίσης να μειώσουν την δραστηριότητα της πρωτεΐνης.

Εστίασαν σε ομάδα 35 υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων για μια περίοδο τριών μηνών. Οι 20 συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης C και οι άλλοι 15 έκαναν καθημερινά αερόβια άσκηση.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, μια ημερήσια δόση 500 mg βιταμίνης C μειώνε την στένωση των αγγείων που σχετίζεται με την ενδοθηλίνη 1, εξίσου με το περπάτημα.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ένας ενήλικας μπορεί να προσλαμβάνει 40 mg βιταμίνης C την ημέρα, μέσω μια ισορροπημένης διατροφής. Ένα πορτοκάλι περιέχει περίπου 45 mg βιταμίνης, ενώ στα συμπληρώματα διατροφής η περιεκτικότητα ποικίλει. Η υπερβολική πρόσληψη, δηλαδή πάνω από 1000 mg την ημέρα μπορεί να προκαλέσει διάρροια και στομαχικό άλγος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή