Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Κοινωνικό εισόδημα σε ένα εκ. Έλληνες από το 2016

Την αντικατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από το Κοινωνικό Εισόδημα, μέσω του οποίου θα παρέχεται εισοδηματική στήριξη και υπηρεσίες όπως στέγη, υγεία και μετακίνηση, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται να αφορά περίπου 1 εκ. πολίτες, ενώ θετικοί εμφανίζονται οι δανειστές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δικαιούχοι θα επιλεγούν το 2016 ενδέχεται να επιλεγούν με βάση το φορολογητέο εισόδημα.

Μέσω της Κάρτας Κοινωνικού Εισοδήματος, που θα αποτελέσει στην πράξη την επέκταση της κάρτας σίτισης, όπως αυτή χρησιμοποιείται από 350.000 άτομα, έως το 2017, το κομμάτι των Ελλήνων που θα διαπιστωθεί πως έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, ήτοι περίπου 1.000.000 πολίτες, θα αποκτά πρόσβαση σε τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και υπηρεσίες, όπως επισκέψεις σε γιατρούς ή φροντιστήρια.


Θα συνδυασθεί με στοχευμένη εκτίμηση των προσωπικών αναγκών των δικαιούχων, ενώ θα υπάρξει απλούστευση των διαδικασιών και σύνδεση των ωφελουμένων με την αγορά εργασίας και τη βοήθεια να ξαναμπούν σε αυτήν.

Με στόχο, τον Απρίλιο του 2016 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης να επεκταθεί και τον Ιανουάριο του 2017 να εφαρμοστεί στο σύνολο του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το υπουργείο εντάσσει τον όλο σχεδιασμό στη δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ) που θα ιδρυθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με αυτονομία και δημόσιο έλεγχο, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με νόμο-πλαίσιο.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο νόμος-πλαίσιο θα θεσπίζει κανόνες πιστοποίησης, αδειοδότησης, λειτουργίας και αξιολόγησης όλων των δημοσίων, κοινωνικών και ιδιωτικών φορέων κοινωνικής προστασίας και θα καθορίζει τις αρμοδιότητες των δήμων, των περιφερειών και της κυβέρνησης.

Η κ. Φωτίου παρουσίασε τον κεντρικό πυρήνα της αναδιάρθρωσης του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας σε κλιμάκιο της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκεται στην Ελλάδα και σύμφωνα με πληροφορίες η αντίδραση ήταν θετική.

Η παρουσίαση του σχεδίου βρίσκεται μεταξύ των 48 προαπαιτουμένων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση να "τρέξει" για να ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισ. ευρώ έως την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την Καθημερινή, από σήμερα Δευτέρα, κλιμάκια της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει την αξιολόγηση και ζητεί παράταση έως τον Νοέμβριο, θα διενεργούν συναντήσεις με ωφελούμενους από το πιλοτικό πρόγραμμα.

Σε όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν και δημοσιονομικοί περιορισμοί, καθώς το 3ο μνημόνιο προβλέπει ότι οι πενιχροί πόροι που καταβάλλονται για κοινωνική προστασία θα πρέπει να περιοριστούν κατά 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ. Βάσει των προβλέψεων του προϋπολογισμού για το 2016, τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από τη συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μέρος από τα χρήματα που απαιτούνται θα αναζητηθούν από τις ήδη καταβαλλόμενες παροχές σε χρήμα και είδος, συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων φορολογικών πλεονεκτημάτων που παρέχονται σε συγκεκριμένες ομάδες, αλλά και των παροχών ασφάλισης, όπως είναι το ΕΚΑΣ, και άλλων κοινωνικών παροχών σε ολόκληρο τον τομέα της Γενικής Κυβέρνησης.

Πηγή: Καθημερινή
http://www.nooz.gr