Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Κέρκυρα. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κέρκυρας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

http://www.enimerosi.com
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην Ιόνιο Βουλή ο δήμαρχος Κ. Νικολούζος για την διεκδίκηση από την Κέρκυρα του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021. Ο δήμαρχος ανακοίνωσε την ομάδα εργασίας, που προετοίμασε τον φάκελο της πόλης, που αποτελείται από τον αντιδήμαρχο Μ. Ράπτη, τον καλλιτεχνικό διευθυντή Δ. Μαραγκόπουλο, τον αντιπρύτανη του Ι.Π Στ. Κάτσιο, την production manager Τζ. Καρδακάρη και τον ειδικό σύμβουλο ευρωπαϊκών προγραμμάτων Γ. Ριζικάρη καθώς και μία πλειάδα άλλων επιφανών συμπολιτών μας, που ήταν αρωγοί της προσπάθειας: "Ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί την κορωνίδα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτιστικού γίγνεσθαι και ως εκ τούτου, η πόλη που παίρνει το χρίσμα καθίσταται επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής δραστηριότητας, γίνεται η βιτρίνα του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Το 2021 ο τίτλος θα δοθεί σε μία ελληνική πόλη, που μαζί με μία πόλη της Ρουμανίας, θα αποτελέσουν το δίδυμο της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το έτος αυτό.
Περίπου 15 ελληνικές πόλεις διαγωνίζονται στην 1η αυτή φάση. Η Κέρκυρα δεν θα μπορούσε να μην απαντήσει σε αυτή την πρόκληση.
Πρόκειται για έναν από τους πιο αναγνωρισμένους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο οποίος ξεκίνησε το 1985 με πρωτοβουλία της τότε Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. Η αρχική ιδέα αποσκοπεί στο να θέσει πόλεις στην καρδιά της πολιτιστικής ζωής της Ευρώπης, ώστε, υπό το πρίσμα του πολιτισμού και της τέχνης, οι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να ενδυναμώσουν την έννοια της κοινότητας. Αυτό το χρόνο οι πολίτες καλούνται να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες αυτές και να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πολιτιστική έκφραση της πόλης τους. Η ανάδειξη μιας πόλης σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα ανανεώνει την εκάστοτε πόλη προωθώντας την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη.
Η υποψηφιότητά μας για οι Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα δίνει έμφαση στην αναδόμηση. Ο πολιτισμός μιας πόλης δεν έχει όρια. Είναι μια αέναη επεξεργασία, περισυλλογή, επέκταση και ενοποίηση δεδομένων. Η Κέρκυρα και οι πολίτες της βαδίζουν προς την αλλαγή, την ανάπτυξη, την αναγέννηση και την αφοσίωση. Η Κέρκυρα, αξιοποιώντας την πλούσια πολιτιστική της ταυτότητα, συνεργάζεται με τους πολίτες της γιανα αναδομήσει τις δυνατότητές της και να μετατραπεί στην πόλη που θέλουμε όλοι μας.
Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Κέρκυρα πόλη 12μηνης προσέλκυσης επισκεπτών, αναπτύσσοντας τη δημιουργική βιομηχανία, μέσω μίας νέας πλατφόρμας διαχείρισης της υλικής και άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Κέρκυρα ως πόλος τεχνών, πολιτισμού και δημιουργικών βιομηχανιών μπορεί να μετατραπεί σε ένα χώρο υψηλής ποιότητας και υπεραξίας.
Γιατί η Κέρκυρα ;
Στο παρελθόν, η Κέρκυρα έχει υπάρξει σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και κοιτίδα των γραμμάτων και των τεχνών και τόπος καταγωγής και έμπνευσης μεγάλων ανθρώπων του πνεύματος.
Με πρώτη ύλη τη λάμψη των παλιών ημερών και όραμα την ανάδειξη του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού, ξεκινάμε την προσπάθεια της μεταμόρφωσής της Κέρκυρας με βάση το παρελθόν και προορισμό το μέλλον.
Η υποβολή υποψηφιότητας της Κέρκυρας για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης εκ μέρους της Ελλάδας, αποτελεί ορόσημο για την πολιτιστική πραγματικότητα, την εικόνα και της δυνατότητες όχι μόνο της πόλης αλλά και ολόκληρου του νησιού. Θα κριθούμε όχι μόνο για το τι είμαστε αλλά κυρίως και για το τι θέλουμε και μπορούμε να ΓΙΝΟΥΜΕ. Η Κέρκυρα είναι υποψήφια και ο Δήμος στηρίζει."