Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Κέρκυρα. Το κοινό ψήφισμα της χτεσινής έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των 4 Αναπηρικών Συλλόγων Κέρκυρας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΓΟΣ ΑΜΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κέρκυρα 21 Οκτωβρίου 2015
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι Σύλλογοι της Κέρκυρας Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων ΑμεΑ, Νομαρχιακός ΑμεΑ, Νεφροπαθών και Μεσογειακής Αναιμίας στη σημερινή κοινή έκτακτη Γενική Συνέλευσή τους που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΜΕΛΙΣΣΑ», μετά την ενημέρωση του μέλους του ΔΣ της ΕΣΑμεΑ κ. Σπ. Ζουμπουλίδη και των Προέδρων των Συλλόγων, της τρέχουσας κατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησαν στα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία οι εφαρμοστικοί νόμοι των δύο προηγούμενων μνημονίων που ουσιαστικά τα οδήγησαν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, σε φτωχοποίηση, δεκάδες σε θάνατο ιδιαίτερα τους πάσχοντες με χρόνιες παθήσεις, και τα προβλεπόμενα καταστροφικά, αντικοινωνικά και αντισυνταγματικά μέτρα του 3ου Μνημονίου που πρόσφατα ψήφισε η Κυβέρνηση στην Ελληνική Βουλή, που σίγουρα θα τα οδηγήσουν σε πραγματικό και κοινωνικό Καιάδα.
Ένα ακόμη πιο σκληρό και αντικοινωνικό μνημόνιο με δεκάδες απάνθρωπα για τα ΑμεΑ οικονομικά μέτρα , που θα πλήξουν βάναυσα τα Άτομα με Αναπηρία και τις Οικογένειές τους, καταστρατηγώντας το Ελληνικό Σύνταγμα και την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Ανναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε με τον Νόμο 4074/2012 αποδεχόμενη την υποχρεωτική εφαρμογή της.

• Η Παιδεία μέχρι σήμερα βρίσκεται σε τριτοκοσμική εξωευρωπαϊκή κατάσταση με χιλιάδες σχολεία ειδικής εκπαίδευσης κλειστά ή υπολειτουργούντα από τις ελλείψεις εκπ/κών και ειδικού προσωπικού, ενώ παραμένει σε ισχύ η αντιπαιδαγωγική και αντισυνταγματική διάταξη της μη υποχρεωτικής εκπαίδευσης που οδηγεί το 89% των παιδιών με αναπηρία εκτός εκπαιδευτικού συστήματος.
• Τα γονεϊκά κέντρα ειδικής αγωγής όπως η ΜΕΛΙΣΣΑ Κέρκυρας, που προσφέρουν το αναφαίρετο αγαθό της εκπαίδευσης στα προαναφερόμενα παιδιά, κλείνουν το ένα μετά το άλλο από την μη χρηματοδότηση της Πολιτείας.
• Οι Υποστηρικτικές δομές ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, , ΣΥΔ, Οικοτροφεία, ειδικά εκπαιδευτήρια έχουν την ίδια τύχη με τα ΚΕΑ.
• Η ανεργία των ΑμεΑ ανήλθε στο 90%, ενώ παραμένει ανενεργός ο Νόμος 2643 για την απασχόληση.
• Τα προνοιακά επιδόματα που αποτελούν την ελάχιστη οικονομική ενίσχυση που αντί να στοχεύει στη κάλυψη των δαπανών που δημιουργεί η αναπηρία, αποτελεί λόγω της λιτότητας ένα εισοδηματικό φιλοδώρημα.
• Οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν μειωθεί σε επίπεδο πλέον αναγνωρισμένης φτώχειας του 60% για τα ΑμεΑ.
• Η υγεία με το σύνολο σχεδόν των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας να υπολειτουργούν από ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, από σοβαρότατες ελλείψεις εξοπλισμού και αναλώσιμων ιατρικών υλικών θρηνώντας δεκάδες θανάτους ιδιαίτερα από τους χρόνια πάσχοντες νεφροπαθείς, μεσογειακής αναιμίας, καρδιοπαθείς, σκλήρυνσης κατά πλάκας, διαβητικούς κ.α.
Με το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε την πλήρη στήριξη και συμπαράσταση των ενεργειών, των διεκδικήσεων και των αγώνων της Εθνικής Συνομοσπονδίας και του Προέδρου μας Γιάννη Βαρδακαστάνη, μιας και η μεγάλη απόσταση της Κέρκυρας τα μεγάλα προβλήματα της αναπηρίας και οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που μας επέβαλαν τα 2 μνημόνια δεν επιτρέπουν την φυσική μας παρουσία παρά μόνο την ψυχική μας, δηλώνοντας με στεντώρια φωνή ότι:
Από την μακρυνή Κέρκυρα α) συμμετέχουμε συλλογικά, αλληλέγγυα και δυναμικά στους αγώνες και στις τιτάνιες προσπάθειες της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και β) Να αγωνιστούμε να μην επιτρέψουμε στην κάθε μνημονιακή κυβέρνηση που ξεχνά τις προεκλογικές κοινωνικές και ανθρώπινες υποσχέσεις της για τα ΑμεΑ :
ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
ΣΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Οι Πρόεδροι
Σπύρος Ζουμπουλίδης
Ανδρέας Σκούπουρας
Παναγιώτης Κορμαρής
Αμαλία Αυγερινού