Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Κέρκυρα. Η εκδήλωση μνήμης στο Λαζαρέτο

http://www.enimerosi.com
Η ετήσια εκδήλωση μνήμης, προς τιμήν των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, που εκτελέστηκαν και ενταφιάστηκαν στη νησίδα την περίοδο 1946-49 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο “Λαζαρέτο”. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Κέρκυρας και το Σωματείο «ΛΑΖΑΡΕΤΟ».
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος στον επίλογο της ομιλία του ανέφερε: “Ας συλλογιστούμε, λοιπόν. Ας μελετήσουμε προσεκτικά την ιστορία μας, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Να μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές μας: Λευτεριά, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία.
"Για να 'βρουν ανάπαυση ετούτοι οι νεκροί", οφείλουμε να υπερασπίζουμε σταθερά τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή σε μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη.”

Η ομιλία του Δημάρχου Κώστα Νικολούζου: "Συντρόφισσες και σύντροφοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες,
συγκεντρωθήκαμε ξανά, όπως κάθε χρόνο, σ' αυτό τον τόπο τον τόσο φορτισμένο, για να τιμήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Κομμουνιστών και πατριωτών που αλύγιστοι προτίμησαν το θάνατο παρά να προδώσουν ή να απαρνηθούν τις ιδέες τους. Που υπερασπίστηκαν μέχρι τέλους την ανεξαρτησία της ψυχής και του πνεύματος, την πίστη τους στα πιο υψηλά ανθρώπινα ιδανικά: τη λευτεριά, την ανεξαρτησία, την κοινωνική δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό. Που ονειρεύτηκαν "λεύτερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά".
Ανηφορίζει κανείς αυτό το μικρό δρομάκι από τη θάλασσα και λυγίζει μπροστά στο ασύγκριτο μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής και των μεγάλων στιγμών της ιστορικής μνήμης.
Διαβάζει τα ονόματα και τις ηλικίες.
Παιδιά του λαού, πολλά πριν κλείσουν τα 20 τους χρόνια.
Θεριά του λαού που άφησαν τα σπίτια τους και ρίχτηκαν στα βουνά και στις πόλεις πολεμώντας και τραγουδώντας, για να λευτερώσουν την πατρίδα από τους φασίστες κατακτητές, να υπερασπιστούν τη ζωή και τη λευτεριά του λαού της.
Παιδιά που πανηγύρισαν και γλέντησαν τη νίκη, που έγραψαν μια από τις λαμπρότερες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Που ονειρεύτηκαν μια πατρίδα λεύτερη, ειρηνική, δημοκρατική, σοσιαλιστική.
Που δεν πρόλαβαν να τη χαρούν.
Και βρέθηκαν ξανά να πολεμούν για την ύπαρξη και την αξιοπρέπειά τους ενάντια στα ίδια ντόπια φασιστικά στοιχεία και τους ξένους ιμπεριαλιστές προστάτες τους.
Έτσι, η Ελλάδα, η νικήτρια Ελλάδα, ρίχτηκε σε ένα αιματηρό αδελφοκτόνο πόλεμο. Το πείραμα της Ισπανίας του 36 για τη συντριβή της Δημοκρατίας και την εξάλειψη κάθε πιθανότητας επικράτησης μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην Ευρώπη επαναλήφθηκε στην Ελλάδα. Σε μια χώρα που δεν υπέκυψε ούτε στιγμή στο φασισμό και στο ναζισμό και όπου οι λαϊκές δυνάμεις είχαν την απόλυτη υπεροχή.
Ο φασισμός επανήλθε με άλλο πρόσωπο. Οικοδομήθηκε ένα κράτος στην ιδεολογική βάση του αντικομουνισμού που έζησε μέχρι τη μεταπολίτευση. Η κοινωνία διαιρέθηκε σε κομμουνιστές - εθνοπροδότες και εθνικόφρονες. Οι διωγμοί, η τρομοκρατία και η βία που ακολούθησε έγραψαν ανεξίτηλες εφιαλτικές σελίδες στη νεότερη ιστορία μας. Και μόνο η άρνηση της αποκήρυξης των ιδεών του κομμουνισμού αποτελούσε τεκμήριο ενοχής και οδηγούσε στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Η χώρα ολόκληρη μετατράπηκε σε ένα απέραντο τόπο μαρτυρίου. Χιλιάδες στα στρατόπεδα και στις φυλακές. Άδικες σφαίρες έριχναν τους αγωνιστές στους τάφους.
Το άνθος της ελληνικής κοινωνίας, το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της, η νεολαία, αφανίστηκε στα πεδία των μαχών, στις φυλακές, στα στρατόπεδα, στα αποσπάσματα. Η κοινωνία πληγώθηκε βαθιά. Έτσι, που ακόμα και σήμερα οι πληγές δεν έχουν εντελώς κλείσει.
Το Λαζαρέτο, αυτό το μικρό νησί που αγιάζει τα χώματα του με 200 περίπου εκτελεσμένους, στέκεται σαν φάρος, για να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη. Να μας θυμίζει. Να αγρυπνούμε. Καμιά επανάπαυση. Ο φασισμός είναι εδώ. Γιατί η μήτρα που τον γεννά δεν εξαλείφθηκε. Και το νησί μας, παρά την ιστορία του και τους νεκρούς που στέκονται οδηγοί και φρουροί μπροστά στο λιμάνι του, εξέλεξε, δυστυχώς, βουλευτή της Χρυσής Αυγής.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η χώρα και πάλι δέχεται μια απίστευτη επίθεση. Όχι από τις ορδές της Βέρμαχτ αλλά τα νέου είδους όπλα του νεοφιλελευθερισμού.
Στόχος και πάλι η χώρα. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πετύχει κανείς από το να υποτάξει και να εξαθλιώσει το λαό της. Σήμερα όχι με τα σκοπευτήρια, αλλά με οικονομικά και πολιτικά μέσα.
Οι επιδρομείς ίδιοι.
Το δόγμα ίδιο.
Τα μέσα αλλάζουν.
Τις ναπάλμ τις δοκίμασαν. Τώρα δοκιμάζουν μνημόνια.
Ας συλλογιστούμε, λοιπόν. Ας μελετήσουμε προσεκτικά την ιστορία μας, για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Να μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στις αρχές μας: Λευτεριά, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, εθνική ανεξαρτησία.
"Για να 'βρουν ανάπαυση ετούτοι οι νεκροί", οφείλουμε να υπερασπίζουμε σταθερά τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή σε μια Ελλάδα κυρίαρχη και ανεξάρτητη".