Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Φωτίου: Δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Την επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας, εξήγγειλε μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Τόνισε μάλιστα ότι ήδη έχουν πιστωθεί τα σχετικά κονδύλια στον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εξασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας.
Το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΣΚΑ), όπως θα ονομάζεται ο νέος φορέας, θα συμπεριλάβει όλες τις πρωτοβάθμιες και τις δευτεροβάθμιες δομές κοινωνικής φροντίδας με στόχο τον ενιαίο συντονισμό και την αποδοτική διαχείριση.

Η σύσταση του φορέα θα νομοθετηθεί εντός του 2016, ενώ ουσιαστικό στοιχείο της δράσης του θα είναι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2016 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και καθολικά το 2017.
Εξήγγειλε επίσης σημαντικές δράσεις για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, την παροχή σχολικών γευμάτων και την ενεργοποίηση του Ταμείου Απόρων.
Αναφέρθηκε επίσης στο έργο των 57 τοπικών κοινωνικών συμπράξεων αλληλεγγύης, οι οποίες διανέμουν φρέσκα τρόφιμα από τις τοπικές αγορές με διαγωνισμούς που κάνουν οι ίδιες. Προσέθεσε δε ότι θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε το 17% της αγροτικής παραγωγής το οποίο σήμερα θάβεται, να προωθείται στις συμπράξεις.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, στόχος των δράσεων του υπουργείου είναι «να υποστηριχθούν και να επανενταχθούν ενεργά τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι δεν αναγνώριζαν την ύπαρξη τέτοιας κρίσης.
«Τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης είναι τα θύματα ενός ακήρυκτου πολέμου και δεν μπορούν να μείνουν αβοήθητα στην τύχη τους», τόνισε. 
http://www.nooz.gr