Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Ενοποίηση συντάξεων με σημαντικές μειώσεις

Tους στόχους του μνημονίου θα επιχειρήσει να πιάσει η κυβέρνηση εξοικονομώντας 1 δισ. ευρώ το 2016 από περικοπές μόνιμου χαρακτήρα στις συντάξεις.
Kαθώς το κυβερνητικό σχέδιο ξετυλίγεται είναι πλέον σαφές ότι προωθείται η ενοποίηση των επικουρικών με τις κύριες συντάξεις κάτι όμως που δεν θα γίνει απλά αθροίζοντας τα δύο ποσά, με σημαντική μείωση επί του αθροίσματος.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει 1.050 ευρώ κύρια και 218,98 ευρώ επικουρική, θα έχει με την ενοποίηση μια σύνταξη των 1.268,98 ευρώ. Η συγχώνευση των δύο συντάξεων σε μία, θα υποστεί «ντε φάκτο» μείωση κατ’ ελάχιστον 7% με ανώτατο το 10%.

Με 7% μείωση η νέα καταβαλλόμενη σύνταξη θα είναι 1.180,15 ευρώ, ενώ αν πέσει ψαλίδι 10% τότε θα πάει στα 1.142,08 ευρώ.
Στον δεύτερο γύρο μειώσεων που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση με σχετικό νόμο εντός του Νοέμβρη, θα προβλέπεται είτε μια νέα κλίμακα περικοπών που θα πιάνει και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, είτε ένας επανυπολογισμός της σύνταξης ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 70% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι πριν αποχωρήσουν από την εργασία.
Σε αυτή την περίπτωση, οι μειώσεις μπορεί να είναι και άνω του 10% καθώς σήμερα ακόμη και μετά τις περικοπές των μνημονίων, το ποσοστό αναπλήρωσης από κύρια και επικουρική σύνταξη, φτάνει στο 80%, με τους δανειστές να ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία σύνταξη να μην ξεπερνά σε αναπλήρωση το 53% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι ως εργαζόμενοι.
Τι έχει υποστηρίξει ο Γιώργος Κατρούγκαλος 
  • Καταργούνται τα επικουρικά ταμεία τα οποία ενσωματώνονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης. Αρα στην καταργούνται οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. 
  • Ο επανυπολογισμός όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση τους νέους μειωμένους συντελεστές θα οδηγήσει τις υψηλότερες συντάξεις σε μειώσεις ως και 30%.
  • Με το νέο σύστημα θα διαφοροποιείται το ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή του ασφαλισμένου. Παραδείγματος χάριν δεν ισχύει το ίδιο ποσοστό αναπλήρωσης για αμοιβές 700 ευρώ με αντίστοιχες 4.000 ευρώ. 
http://www.nooz.gr