Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Αλλαγές στον αντισεισμικό σχεδιασμό μετά τα 6 Ρίχτερ

Του Κοσμά Ζακυνθινού
Τον τρόμο στους κατοίκους του νησιού εξακολουθεί να προκαλεί η έντονη μετασεισμική ακολουθία που σημειώνεται στη Λευκάδα, μετά το μεγάλο σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Χθες καταγράφηκαν ακόμη δύο νέοι ισχυροί μετασεισμοί έντασης 3,6 και 5,1 βαθμών δυτικά του νησιού, με εστιακό βάθος 5 χλμ., που έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην πόλη της Λευκάδας και προκάλεσαν εκ νέου αναστάτωση στους κατοίκους που βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.
Από νέο εστιακό χώρο φέρεται πως είναι οι μετασεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στη Λευκάδα και έγιναν αντιληπτοί μέχρι την Κέρκυρα. Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, «φέρεται να είναι διαφορετικός ο εστιακός χώρος των σεισμών, ευτυχώς υποθαλάσσιος που σημειώθηκε βορειοδυτικά της Λευκάδας».

Ωστόσο, όπως τονίζει ο καθηγητής «με προβληματίζει το όλο θέμα, φαίνεται πως είναι ένα απομεινάρι της ζώνης των ρηγμάτων που δεν έσπασε το 2003». Το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις εκτεταμένες ζημιές σε εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν πως περιμένουμε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία για πολλούς μήνες μετά τα 6,1 Ρίχτερ της περασμένης Τρίτης. Οι πρώτες πληροφορίες φέρουν υλικές ζημιές σε καταστήματα, ενώ οι ασθενείς του νοσοκομείου Λευκάδας μεταφέρθηκαν έξω από το «καταπονημένο» κτίριο ακόμη και με τα κρεβάτια τους, καθώς υποχώρησαν αρκετοί σοβάδες από τους τοίχους. Τα περιστατικά που φθάνουν στο νοσοκομείο αντιμετωπίζονται σε πρόχειρο ιατρείο που έχει στηθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου στην είσοδο του νοσοκομείου.
ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης ανακοίνωσε χθες αλλαγές στον αντισεισμικό σχεδιασμό, προκειμένου να καμφθούν οι σημερινές δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού. Όπως ανέφερε ο υπουργός «από τις προηγούμενες κυβερνήσεις είχαμε μερικές ενέργειες, οι οποίες αστόχησαν, όπως είχε προβλεφθεί και τότε, τελείως. Παραδείγματος χάριν το ΙΤΣΑΚ, το Ινστιτούτο που είναι ερευνητικό εντάχθηκε στον ΟΑΣΠ. Αυτό έχει δημιουργήσει δυσλειτουργίες. Όπως γνωρίζετε η διεύθυνση του υπουργείου, που ήταν στη Βόρεια Ελλάδα καταργήθηκε και εντάχθηκε στην Περιφέρεια. Θα επανέλθει, θα ιδρυθεί άλλη μια διεύθυνση για τη Δυτική Ελλάδα στη Πάτρα. Το Ινστιτούτο θα έχει άλλα χαρακτηριστικά και θα μετέχουν τα εργαστήρια όλων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, προκειμένου οι αντισεισμικοί κανονισμοί να επεκταθούν και στα δίκτυα και στις εγκαταστάσεις και όχι μόνο στο στατικό μέρος των κτιρίων».
Σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, αλλαγές θα υπάρχουν τόσο στον αντισεισμικό σχεδιασμό των δικτύων κοινής ωφέλειας όσο και στην αντιμετώπιση των σεισμών.
http://www.imerisia.gr