Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Κέρκυρα. Νικολούζος: Δώστε πίσω το Art Cafe

http://www.enimerosi.com
Επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά απέστειλε ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, με την
οποία ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης εκμίσθωσης του Art Cafe από ιδιώτη. Η διαχείριση και λειτουργία του αναψυκτηρίου είχε περάσει στο ΤΑΠΑ το 2011 με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.
Η επιστολή του Δημάρχου αναφέρει: "Στην εν λόγω απόφαση το "ARTCAFE" αναφέρεται ως "αναψυκτήριο του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης...", ενώ στην πραγματικότητα ουδέποτε ανήκε, χρησιμοποιήθηκε, λειτούργησε ή έτυχε κάποιας μορφής διαχείρισης από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης. Αντίθετα επί 20 και πλέον συναπτά έτη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Δημοτικής Πινακοθήκης και είναι χώρος που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται ο Δήμος Κέρκυρας, ο οποίος κατά περιόδους, με αφετηρία τη Σύνοδο Κορυφής του 1994, έχει επενδύσει σημαντικά ποσά στην διαμόρφωση, αναβάθμιση και αξιοποίησή του (ενδεικτικά, πρόσφατη επισκευή στέγης κόστους 100.000 €, παλαιότερη αναμόρφωση, εξοπλισμός και εσωτερικές παρεμβάσεις κόστους άνω των 200.000 € κ.ά).
Η αίθουσα του " ARTCAFE " αποτελεί συνεχόμενο χώρο της Αίθουσας των περιοδικών Εκθέσεων της Πινακοθήκης, της αίθουσας τέχνης, των βοηθητικών χώρων και εργαστηρίων, που μαζί με το τμήμα της Μόνιμης Συλλογής βρίσκονται στην Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, μέσα στον Δημοτικό Κήπο, γνωστό ως " Κήπο του Λαού "από τον οποίο και υφίσταται η μοναδική πρόσβαση προς τους χώρους αυτούς. Τον Μάη του 1984, ο κήπος των Παλαιών Ανακτόρων παραχωρήθηκε στον Δήμο της Κέρκυρας από την τότε Υπουργό Πολιτισμού αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία, στη διάρκεια των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκαν κατά την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, δήλωνε "... ευτυχής που ο χώρος αυτός βρήκε τον πραγματικό προορισμό του, τον Κερκυραικό Λαό..". Πράγματι, ο Δημοτικός Κήπος, επονομαζόμενος έκτοτε "Κήπος του Λαού" αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή τόπο συνάντησης και αναψυχής των Κερκυραίων.
Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης,το οποίο στεγάζεται στην κεντρική πτέρυγα του Ανακτόρου, δεν έχει προσβασιμότητα στον Κήπο και κατά συνέπεια ούτε στον χώρο του "ΑRTCAFE", με το οποίο ουδέποτε συνδέθηκε.
Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ο Δήμος της Κέρκυρας είναι υποχρεωμένος με κάθε τρόπο να προστατεύσει και να διατηρήσει το χαρακτήρα και τη χρήση του Κήπου ως, αποκλειστικά και στο σύνολό του, δημόσιου χώρου για τους
Κερκυραίους και τους επισκέπτες και σε καμία περίπτωση να μην επιτρέψει την αλλοίωση και ιδιωτικοποίηση της χρήσης του χώρου ή μέρους αυτού, η οποία αναπόφευκτα θα προκύψει αν το "ARTCAFE" παραχωρηθεί στο ΤΑΠΑ
και εκμισθωθεί σε ιδιώτη. Άλλωστε, η μόνη πρόσβαση στο κτίριο είναι αποκλειστικά ο "Κήπος" που μοιραία θα μετατραπεί σε χώρο τραπεζοκαθισμάτων και εκμετάλλευσης από τον ιδιώτη - εκμισθωτή. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος θα στερηθεί τη δυνατότητα απρόσκοπτης υλοποίησης πλήθους εικαστικών, μουσικών και πολιτιστικών εν γένει δράσεων, διεθνών συνεδρίων, προβολών, παρουσιάσεων, διαλέξεων και άλλων σημαντικότατων γεγονότων που έχει θεσμοθετήσει και διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη στον χώρο του Κήπου.
Η αίθουσα του "ARTCAFE ", καθώς και οι βοηθητικοί της χώροι, ανήκουν στην Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, η οποία, το 1995, παραχωρήθηκε προς χρήση, από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Κερκυραίων, και συγκεκριμένα για την στέγαση της Δημοτικής Πινακοθήκης (πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής 3076/24-8-1995 ).
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη στα πλαίσια της αμφίδρομης υποστήριξης των δύο Φορέων με σκοπό την ανάδειξη και ανάπτυξη του πολιτιστικού πλούτου της Κέρκυρας, στην οποία εντάσσεται και η παραχώρηση προς χρήση από τον
Δήμο Κερκυραίων στο Υπουργείο Πολιτισμού των Ανακτόρων του Μον Ρεπό και άλλων πολύ σημαντικών κτιρίων και βοηθητικών χώρων στην Κέρκυρα.
Την ιστορική αυτή συνέχεια και την εποικοδομητική και εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία του Δήμου της Κέρκυρας και του Υπουργείου Πολιτισμού διέκοψε αναίτια και αιφνιδιαστικά η προαναφερθείσα απόφαση του πρ. Υπουργού κ. Γερουλάνου.
Η τυχόν παράδοση όμως της αίθουσας του "ARTCAFE " σε οποιονδήποτε άλλον φορέα ή ιδιώτη πλην της ίδιας της Πινακοθήκης, θα καταστεί ιδιαίτερα επιζήμια και θα πλήξει καθοριστικά την λειτουργία της Πινακοθήκης.
Η συγκεκριμένη αίθουσα και οι παραπλεύρως αυτής βοηθητικοί χώροι αποτελούν προέκταση (με μεγάλα ανοίγματα στον μεταξύ τους τοίχο) της αίθουσας τέχνης, όπου οργανώνονται και φιλοξενούνται σημαντικές εκθέσεις σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δύο χώροι είναι αδύνατον να διαχωριστούν και να καταστούν απολύτως ανεξάρτητοι αισθητικά και λειτουργικά, επικοινωνούν μεταξύ τους και συνιστούν δε ένα ενιαίο σύνολο που εξηπηρετεί κοινές δραστηριότητες.
Επίσης, η απαιτούμενη ασφάλεια είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται μόνον με ενιαία αντιμετώπιση των δύο χώρων ακόμη δε και σε σχέση με τον 1ο όροφο (αίθουσες Περιστυλίου) που συνδέεται και αυτός, μέσω ειδικού ανοίγματος στο
δάπεδό του, με τον χώρο της αίθουσας τέχνης και του Καφενείου. Εκτός αυτών, η οποιαδήποτε άλλη χρήση του χώρου από ιδιώτη επιχειρηματία, εκτός από επικίνδυνη, θα είναι και μη συμβατή με το σχεδιασμό, την ποιότητα, την αισθητική και την ταυτότητα που διασφαλίζει η Δημοτική Πινακοθήκη στο ιστορικού ενδιαφέροντος και εξαίρετου φυσικού κάλλους σημείο αυτό της πόλης, καθιστώντας το τοπόσημο πολιτισμού.
Ταυτόχρονα το ίδιο το "Καφενείο" λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και τέχνης, απαραίτητος για την ανάπτυξη των δράσεων της Πινακοθήκης, αφού πραγματοποιούνται εκεί θεματικές διαλέξεις εικαστικού περιεχομένου, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και νέους (Ένα Σάββατο, ένα Παραμύθι, για 6η συνεχή χρονιά), (Μάθε την Ιστορία μέσα από έναν Πίνακα), παρουσιάσεις νέων δημιουργών, δράσεις για την ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών (Χαμόγελο του παιδιού κ.ά), συνεργασίες με Φορείς (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΕΕ / Παράρτημα Κέρκυρας, Πρεσβεία Βελγίου, Ίδρυμα Φίλων Albert Coen, τμήματα Φιλαρμονικών), όπως αναφέρονται ενδεικτικά από το ετήσιο πρόγραμμα του 2015.
Ας ληφθεί δε υπόψη ότι με ήπια μορφή λειτουργίας και εξυπηρετώντας τους επισκέπτες των Συλλογών και Εκθέσεων το εντευκτήριο δίνει τη δυνατότητα είσπραξης απαραίτητων εσόδων για την εξυπηρέτηση μέρους των λειτουργικών
αναγκών της Πινακοθήκης, όπως η συντήρηση έργων τέχνης κ.ά. Κατά συνέπεια, η πολιτική βούληση του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΤΑΠΑ καθώς και ο τυχόν σχεδιασμός τους για εκμίσθωση των αναψυκτηρίων των Μουσείων, σε καμία περίπτωση δεν είναι λογικό να συμπεριλάβει το εντευκτήριο της Πινακοθήκης του Δήμου της Κέρκυρας, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του χώρου και του μνημείου, την προσβασιμότητα αποκλειστικά από τον Δημοτικό Κήπο, την εξασφάλιση της ασφάλειας, την ανάπτυξη των πολιτιστικών δράσεων της Πινακοθήκης, τις οικονομικές της ανάγκες.
Η Δημοτική Πινακοθήκη αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μουσείο Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα Ιόνια Νησιά και μία από τις παλαιότερες Πινακοθήκες της Ελλάδας, με συλλογές του 16ου έως και του 20ου αιώνα, έργα εικαστικών δημιουργών που καθόρισαν την εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης, ιστορικά κειμήλια της μακραίωνης πορείας του νησιού, μοναδική συλλογή χαρακτικής και παράλληλα διαρκή δράση, εξωστρέφεια προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.
Είναι αυτονόητη η αναγκαιότητα στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης του σημαντικού αυτού Φορέα πολιτισμού τόσο από τον Δήμο Κέρκυρας του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος, όσο και από το Υπουργείο Πολιτισμού, και όχι η
αποδυνάμωσή του, όπως αυτή επιχειρείται με την απόφαση κ. Π. Γερουλάνου ή οιαδήποτε άλλη κεντρική επιλογή στην κατεύθυνση αυτή.
Ο Δήμος της Κέρκυρας είναι παρών, χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται το χώρο της Ανατ. Πτέρυγας του Ανακτόρου, ο οποίος αδιάσπαστα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την αίθουσα καθώς και τους βοηθητικούς χώρους του " ARTCAFE ", για διάστημα πλέον των 20 ετών, και τον Κήπο πλέον των 30, και σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσει σε αναίτιες και επιζήμιες για τον τόπο και τον πολιτισμό επιλογές και αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς γνώση, ευαισθησία και μελέτη όλων των παραμέτρων.
Αντιθέτως, ως Δήμος Κέρκυρας, προσβλέπουμε στην άμεση ανάκληση της εν λόγω απόφασης και την επαναβεβαίωση της διατήρησης της χρήσης ενιαίας της Ανατ. Πτέρυγας των Παλαιών Ανακτόρων από την Πινακοθήκη, διατηρώντας έτσι και ενισχύοντας τις στέρεες βάσεις της επιτυχούς και επωφελούς μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο Φορέων που εκπροσωπούμε, του Δήμου Κέρκυρας και του Υπουργείου Πολιτισμού, έχοντας την πεποίθηση ότι υπηρετούμε γενικότερα κοινές αξίες και στο επίπεδο του Πολιτισμού κοινούς στόχους και κατευθύνσεις".