Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Ο διαταραγμένος ύπνος επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση

Το συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιο πιθανό να οδηγεί κάποιον σε κακή διάθεση παρά ο πιο σύντομος ύπνος χωρίς διακοπή, αναφέρει νέα έρευνα.
Ο ερευνητής Patrick Finan, του Johns Hopkins University School of Medicine στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι όταν ο ύπνος διαταράσσεται τη νύχτα δεν έχει κάποιος την ευκαιρία να προχωρήσει στα στάδια του ύπνου που είναι σημαντικά για την αναπλήρωση.
Η έρευνα περιέλαβε 62 υγιείς άντρες και γυναίκες. Αξιολογήθηκε η διάθεσή τους για 3 συνεχόμενες ημέρες.

Κάθε νύχτα, οι συμμετέχοντες είτε κοιμόνταν όπως συνήθως, με απότομο ξύπνημα, είτε κοιμόνταν πιο αργά, με ύπνο χωρίς διακοπή.
Οι δυο ομάδες είχαν παρόμοια χαμηλά επίπεδα θετικής διάθεσης και υψηλά επίπεδα αρνητικής μετά την πρώτη νύχτα, αλλά σημαντικές διαφορές φάνηκαν μετά τη δεύτερη νύχτα, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Σε σύγκριση με την πρώτη ημέρα, όσοι ξυπνούσαν βεβιασμένα είχαν 31% μείωση στη θετική διάθεση τη δεύτερη ημέρα σε σύγκριση με μείωση 12% σε όσους ανήκαν στην ομάδα που πήγαινε πιο αργά για ύπνο.
Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στην αρνητική διάθεση μεταξύ των 2 ομάδων σε καμία από τις 3 ημέρες, που υποδεικνύει ότι η διαταραχή ύπνου είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τη θετική διάθεση, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep.
Η έρευνα περιέλαβε ανθρώπους με φυσιολογικές συνήθειες ύπνου αλλά πιθανόν τα ευρήματα να ταιριάζουν και σε όσους έχουν αυπνία, δήλωσαν οι ερευνητές.
Το να ξυπνά κάποιος πολλές φορές τη νύχτα είναι ένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα αϋπνίας.
Η άσχημη διάθεση είναι κοινό σύμπτωμα αϋπνίας, σημείωσε ο Finan.

Πηγές: Sleep.