Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Die Welt: Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση το 2034

Συρρίκνωση κατά 0,8% ετησίως και παραμονή της ανεργίας στα ύψη προβλέπουν οι αναλυτές της γερμανικής Prognos. Πρόβλεψη για εκτίναξη του χρέους έως το 245% το 2022. Χωρίς πραγματικό κούρεμα, η χώρα δεν θα σταθεί στα πόδια της, τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παγκόσμια έκθεση για το 2015 της εταιρείας Prognos AG με έδρα τη Βασιλεία, σε θέματα που άπτονται των εξελίξεων σε διάφορες πτυχές της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας, που δημοσιοποιεί κατά αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τμήμα της φετινής έκθεσης αφορά στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές θα διαρκέσει ακόμη για πολύ.
«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως, με το ποσοστό ανεργίας στα ύψη.

Κι αυτό θα ισχύσει υπό το αισιόδοξο σενάριο ότι δεν πρόκειται να επισυμβούν άλλα σοκ και ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση. Ειδική μνεία γίνεται στο υψηλό ποσοστό χρέους που θα διατηρηθεί επί χρόνια.
«Από το 2008 μέχρι σήμερα, η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%», προβλέπουν οι ερευνητές.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos AG Μίχαελ Μπέμερ δηλώνει πεπεισμένος ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της», ένα σενάριο που απορρίπτει κατηγορηματικά η ευρωζώνη και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο Μπέμερ αναφέρεται και στις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Υποστηρίζει ότι χρειάζεται μια ακόμη γενιά μέχρις ότου οι Έλληνες βρεθούν στην ίδια θέση όπως και πριν την κρίση. «Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένος άνεργος».
Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που κάθε τόσο προβλέπει αισθητή βελτίωση της κατάστασης, στην έκθεση προβλέπεται ότι μόνο μετά τη δεκαετία του 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να πορευτεί σε έναν σίγουρο δρόμο ανάπτυξης, ενώ μόλις το 2034 θα επιστρέψει στο επίπεδο προ της κρίσης. Μέχρις ότου το ποσοστό ανεργίας κατέβει στο 10%, που είναι και αυτό υψηλό, θα περάσουν 25 ολόκληρα χρόνια. Ο Μπέμερ παραδέχεται βέβαια ότι ειδικά για την Ελλάδα τα προγνωστικά ενέχουν μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας.
http://www.euro2day.gr