Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Έτσι γίνεται το "κυνήγι εξωγήινων" γύρω από το KIC 8462852

Ραδιοτηλεσκόπια, τηλεσκόπια και τηλεσκόπια εξοπλισμένα με φασματογράφους είναι στραμμένα προς την κατεύθυνση του άστρου KIC 8462852, προκειμένου να καταφέρουν οι επιστήμονες να απαντήσουν σε ένα ερώτημα που προέκυψε τον τελευταίο μήνα: "Τι βρίσκεται γύρω από το εν λόγω άστρο και κρύβει το φως του ανά διαστήματα;".
Πριν από δύο εβδομάδες, είδαν το φως πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το KIC 8462852, ένα άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 1500 ετών φωτός από τη Γη, κάπου ανάμεσα στους αστερισμούς του Κύκνου και της Λύρας, είναι περικυκλωμένο από “μυστηριώδη” αντικείμενα.


Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει για αυτά, μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, με αποτέλεσμα να μπορούν να κάνουν μόνο υποθέσεις για τη φύση τους.
Σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευθείσα μελέτη, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτά τα αντικείμενα που εμποδίζουν το φως από το KIC 8462852 να φτάνει στη Γη σε ομαλά μοτίβα, είναι υπολείμματα από κομήτες. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί πρότειναν ότι μπορεί να είναι εξωγήινες κατασκευές.

Η πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο είναι μικρή. Παρόλα αυτά, επιστήμονες έχουν ήδη ξεκινήσει ένα “κυνήγι” ραδιοσημάτων ή άλλων στοιχείων, με τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίων και άλλων μέσων, προκειμένου να ξεδιαλύνουν το μυστήριο. 

Πώς γίνεται, όμως, το σχετικό “κυνήγι”;

Τις απαντήσεις δίνει το Space.com, το οποίο επικοινώνησε με τον Jason Wright, τον αστρονόμο που πρότεινε τη θεωρία για τις εξωγήινες κατασκευές -αν και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για παρατραβηγμένο σενάριο.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στις έρευνες, αναζητούν κάτι πολύ συγκεκριμένο: επιδιώκουν να “συλλάβουν” με τα όργανα που έχουν στραμμένα στο KIC 8462852, μία από τις “συσκοτίσεις” οι οποίες κίνησαν το ενδιαφέρον των ειδικών την πρώτη φορά.
Όταν κάτι περνά μπροστά από ένα άστρο, ρίχνει σκιά προς το μέρος μας, εξού η συσκότιση (Credit: Lynette Cook)
Όταν κάτι περνά μπροστά από ένα άστρο, ρίχνει σκιά προς το μέρος μας, εξού η συσκότιση (Credit: Lynette Cook)
“Αν μία από αυτές συμβεί ξανά, λογικά θα είμαστε σε θέση να την 'πιάσουμε' επ' αυτοφόρω”, λέει ο Wright. “Τότε, θα μπορέσουμε σίγουρα να καταλάβουμε τι βλέπουμε. Οι πιο απλές μετρήσεις που μπορούμε να κάνουμε, θα αποκλείσουν ή θα προτείνουν την ύπαρξη εξωγήινων δομών, αμέσως”.
Από τη μία, δηλαδή, είναι τα ραδιοτηλεσκόπια, τα οποία αναζητούν πιθανά σήματα που μπορεί να παράγονται από ευφυή εξωγήινα όντα ή από άλλα φυσικά αίτια. Από την άλλη, είναι τα οπτικά τηλεσκόπια, τα οποία παρακολουθούν το άστρο, περιμένοντάς το να “σκοτεινιάσει”.
Μόλις κάτι τέτοιο παρατηρηθεί, άλλα τηλεσκόπια, τα οποία διαθέτουν φασματογράφους και βρίσκονται σε επιφυλακή, θα στραφούν με τη σειρά τους προς το KIC 8462852, για να μελετηθεί το φαινόμενο της συσκότισης σε διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός.
Η Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen, είναι μία ομάδα ραδιοτηλεσκοπίων που "βλέπουν" το KIC 8462852 (credit: SETI Institute)
Η Συστοιχία Τηλεσκοπίων Allen, είναι μία ομάδα ραδιοτηλεσκοπίων που "βλέπουν" το KIC 8462852 (credit: SETI Institute)
Αυτή η μελέτη θα μπορέσει να πει στους επιστήμονες από ποιο υλικό περνά το φως του άστρου, πριν φτάσει στη Γη. Αν για παράδειγμα η συσκότιση είναι πιο έντονη στο υπεριώδες σε σχέση με το υπέρυθρο, θα αποκλειστεί το σενάριο μπροστά από το άστρο να βρίσκεται ένα στέρεο αντικείμενο.
Ο Wright, ο αστρονόμος που πρότεινε το παρατραβηγμένο σενάριο της εξωγήινης κατασκευής, λέει, τώρα, ότι πιστεύει πως οι φασματογράφοι θα αποκαλύψουν ότι το φαινόμενο των συσκοτίσεων του KIC 8462852 οφείλεται σε σκόνη.
Μένει να αποδειχθεί αν έχει δίκαιο ή αν o προ δύο εβδομάδων εαυτός του ήταν πιο κοντά στην αλήθεια...
 http://www.pathfinder.gr