Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Aνακαλύφθηκε μικρός δεινόσαυρος στο μέγεθος σκύλου

Ανακαλύφθηκε  δεινόσαυρος που είχε το μέγεθος σκύλου και περιπλανιόταν στη βορειοανατολική Αμερική, 100 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Βρετανός επιστήμονας ανακάλυψε το απολίθωμα αυτού. Είναι ο μικρότερος δεινόσαυρος που έχει βρεθεί, όσο περίπου ένας σκύλος.Περιπλανιόταν στη Βορειοανατολική Αμερική κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο.
Κατά την περίοδο αυτή, 66 - 100.000.000 χρόνια πριν, η μάζα της γης χωρίστηκε σε δύο ηπείρους από μια ρηχή θάλασσα. Αυτή η θάλασσα είναι από τον Κόλπο του Μεξικού έως τον Αρκτικό Ωκεανό. Οι δεινόσαυροι που ζούσαν στα δυτικά είναι παρόμοιοι με αυτούς που βρέθηκαν στην Ασία.

Ο Δρ Νικ Λόνγκριτς του Κέντρου Μίλνερ του Πανεπιστημίου του Μπάθ σπούδασε τα σπάνια απολιθώματα των 2 περιοχών κι έβγαλε αποκαλυπτικά συμπεράσματα.
Το απολίθωμα, που φυλάσσεται στο Μουσείο Peabody στο Πανεπιστήμιο του Yale, στις ΗΠΑ είναι μέλος του είδους δεινοσαύρων Ceratopsia.
Το σαγόνι του όμως ήταν πιο λεπτό από αυτό του Ceratopsia που βρέθηκε στη βορειοδυτική Αμερική, γεγονός που υποδηλώνει οτι οι δεινόσαυροι είχαν διαφορετικά διατροφικά γούστα ανάλογα με το που κατοικούσαν.
«Όπως πολλά ζώα και φυτά που βρέθηκαν στην Αυστραλία σήμερα έχουν μεγάλες διαφορές από άλλα που βρέθηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου, φαίνεται ότι και τα ζώα στο ανατολικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής, κατά την Ύστερη Κρητιδική περίοδο,  εξελίχθηκαν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο από εκείνα που ζούσαν στο δυτικό τμήμα» είπε ο Δρ Λόνγκριτς.
Η ολοκληρωμένη μελέτη του Δρ. Λόνκγριτς, δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Cretaceous Research.

ΠΗΓΗ: independent.co.uk
 http://www.thetoc.gr