Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015

Δήμος Κέρκυρας. Απολογισμός αντιπυρικής περιόδου

Πραγματοποιήθηκε στις 9/12 στην συνεδριακή αίθουσα στο “Φαληράκι” ο απολογισμός της Αντιπυρικής περιόδου 2105.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία οργάνωσαν ο Δήμος Κέρκυρας και η ΔΙ.Π.Υ.Ν Κέρκυρας, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος τίμησε τις εθελοντικές οργανώσεις, που συνέβαλαν στο έργο της πυροπροστασίας.
Παραθέτουμε τον Χαιρετισμό του Δήμαρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου στην εκδήλωση για την αντιπυρική προστασία
Κατ” αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση και να σας συγχαρώ για τη συμβολή σας στην προσπάθεια κατά των πυρκαγιών στην διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που μας πέρασε.
Η προσπάθεια είναι συλλογική και συνεχής. Οι πυρκαγιές είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά το σύνολο της κοινωνίας και δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά ή μόνο από έναν φορέα. Χρειάζεται συνεργασία κάτω από την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλων φορέων του νησιού, εθελοντικών ομάδων και πολιτών.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της πυροπροστασίας είναι μια σύνθετη διαδικασία στην οποία παρουσιάζονται συνεχώς νέες απαιτήσεις. Θεωρώ ότι ο σχεδιασμός για το 2015 μας έδωσε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε σ΄ αυτές τις απαιτήσεις και να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο την περασμένη χρονιά. Και είναι σημαντικό για έναν τουριστικό προορισμό όπως η Κέρκυρα να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους και στους στους επισκέπτες.
Η Υπηρεσία Πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, ανταποκρίθηκε στο ακέραιο στις ενέργειες, που υπαγόρευε το μνημόνιο συνεργασίας για τις έκτακτες ανάγκες.
Συνοπτικά σας αναφέρω:
Συγκροτήθηκαν στα Δημοτικά διαμερίσματα με ευθύνη των Προέδρων τους ομάδες επιφυλακής Δημοτών προς υποβοήθηση του έργου της Π.Υ.
Έγινε επανειλημμένος έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών σε περιοχές του Δήμου Κέρκυρας
Συνεργαστήκαμε με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Π.Υ, Λιμενικό, Αστυνομία, ΠΙΝ, ΔΠΠ, κ.τ.λ.) για την αρτιότερη οργάνωση και αντιμετώπιση της κατάστασης.
Συμμετείχαμε σε όλες τις Ασκήσεις που πραγματοποίησε η Π.Υ.
Συμμετείχαμε ενεργά με οχήματα – μηχανήματα και προσωπικό σε όλα τα συμβάντα στην περιοχή του Δήμου μας και όπου ζητήθηκε η συνδρομή μας από την Π.Υ. και την ΕΛ.ΑΣ.
Τις ιδιαίτερα επικίνδυνες ημέρες λάβαμε πρόσθετα μέτρα επιτήρησης με επιφυλακή προσωπικού και με συνεχείς περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κέρκυρας με προσωπικό του Δήμου μας.
Πραγματοποιήσαμε καθαρισμούς δρόμων από λάδια και άλλα υλικά που δημιουργούσαν ολισθηρότητα στο οδόστρωμα.
Έγινε εντοπισμός ιδιοκτητών οικοπέδων στη περιοχή του Δήμου Κέρκυρας στα οποία ήταν αναγκαία αποψίλωση και καθαρισμός.
Εντάχθηκαν στη δύναμη της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασία πυροσβεστικά οχήματά και μηχανήματα του Δήμου μας που βρίσκονταν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.
Στελεχώθηκε η υπηρεσία με εποχιακό προσωπικό, το οποίο μαζί με το μόνιμο προσωπικό εκπαιδεύτηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κέρκυρας.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν σε συνεχή ετοιμότητα όλο το 24ωρο
Κλείνοντας, θα ήθελα σας διαβεβαιώσω ότι θα αρχίσει άμεσα η αξιολόγηση όλων των δεδομένων της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού και το 2016.
Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη η μια φορά την πυροσβεστική υπηρεσία για την άριστη συνεργασία, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις εθελοντικές ομάδες και τους πολίτες, που συνέβαλαν στην προστασία του νησιού μας από τις πυρκαγιές.