Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Κέρκυρα. Πλήρες σύστημα πρόσβασης ΑμΕΑ στη θάλασσα

Σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ΑμεΑ υλοποίησε στις παραλίες Μπενίτσες της Κέρκυρας και Σκάλας Κεφαλονιάς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Οι υποδομές αυτέ αποτελούνται από το πρωτοποριακό σύστημα SEATRAC που έχει σχεδιαστεί από το πανεπιστήμιο Πατρών και αποτελεί ελληνική καινοτομία η οποία έχει κατοχυρωθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Πρόκειται για μια συσκευή που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εισέρχονται στη θάλασσα αυτόνομα, το ενεργοποιεί ο κάθε χρήστης με τηλεχειριστήριο και η συσκευή αντλεί ενέργεια από τον ήλιο. Το σύστημα αποτελείται από ένα μηχανισμό που περιλαμβάνει ράγες σταθερής τροχιάς, στις οποίες ένα ειδικά διαμορφωμένο κάθισμα κινείται μέσα και έξω από το νερό, επιτρέποντας στα άτομα με κινητική αναπηρία να εισέλθουν μόνα τους στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδών.
Η παρέμβαση περιλαμβάνει επίσης ειδικές τουαλέτες για ΑμεΑ, χώρους αποδυτηρίων ειδικά σχεδιασμένους για ΑμεΑ, ντους, διαδρόμους κίνησης στην παραλία για ΑμεΑ, χώρους σκίασης κ.α. Οι υποδομές δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος «NO BARRIER»  για την δημιουργία της αδιάκοπης αλυσίδας προσβασιμότητας στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Ανάλογες υποδομές προγραμματίζονται και για τη Λευκάδα και την Ζάκυνθο στο άμεσο μέλλον.
Οι δράσεις αυτές εχουν στόχο την προώθηση ενός νέου τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που αφορά στους επισκέπτες άτομα με ειδικές ανάγκες, εξασφαλίζοντας τους ένα φιλόξενο, άνετο και προσβάσιμο περιβάλλον ελπίζοντας παράλληλα η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει παράδειγμα και πρότυπο δημιουργίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Απασχόλησης , Κοινωνικής Μέριμνας και Εθελοντισμού Αλέκος Μιχαλάς δήλωσε ότι «αυτή η παρέμβαση στις Μπενίτσες και την Σκάλα είναι η αρχή για την υλοποίηση του στόχου μας που είναι δημιουργία δικτύου πλήρως προσβάσιμων παραλιών για άτομα με κινητικά προβλήματα σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».