Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Τσίπρας:Δεν θα μειωθούν οι συντάξεις-Δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων,ούτε Grexit-Αρκετοί οι 153

sio4.pngΜε το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που ανέφερε ότι "η Ελλάδα θυμίζει ακυβέρνητο πλοίο" ξεκίνησε η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ.


"Συντηρητικοί κύκλοι βάλλουν κατά της Ελλάδας"
Μιλώντας σε τρεις δημοσιογράφους (Β.Κεχαγιά, Γ.Κουβαρά, Β.Σκουρή) και στον παρουσιαστή Πάνο Χαρίτο στο στούντιο της ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός  έκανε λόγο για «συντηρητικούς κύκλους που βάλλουν εναντίον της Ελλάδας», τονίζοντας ότι «το δημοσίευμα δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης».
 
«Σήμερα είχαμε απόλυτη διάψευση από την γερμανική πλευρά» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι «έχουμε περάσει τους δυσκολότερους κάβους».

“Δεν κινδυνεύουμε από κούρεμα καταθέσεων, ούτε από Grexit”
 
«Όλα όσα μας απειλούσαν με κούρεμα καταθέσεων και Grexit δεν υπάρχουν πλέον» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι  «η  Ελλάδα είναι πλέον παράδειγμα για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Δημοκρατία».
 
"Δεν χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση"
 
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κουλτούρα διαλόγου».
 
«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το β' παγκόσμιο πόλεμο» είπε, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης.
 
«Δεν χρειαζόμαστε οικουμενική κυβέρνηση, ούτε κυβέρνηση συνεργασίας.  Αισθάνομαι ασφαλής με την κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Η κυβέρνηση αυτή είναι κυβέρνηση τετραετίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, καλώντας την αντιπολίτευση να μην περιμένει πότε θα πέσει η κυβέρνηση, γιατί θα την πατήσει όπως «ο λύκος με τα πρόβατα».
 
"Εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν χιούμορ! Και ο Λεβέντης έχει!"
 
Αναφερόμενος στις φήμες ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων θα στηρίξει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε  «Ο κύριος Λεβέντης δεν είναι εκπρόσωπος της διαπλοκής. Έχει χιούμορ και εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους που έχουν χιούμορ. Από εκεί που κάποιοι δημοσιογράφοι τον καλούσαν για να τον κερνάνε πίτσες, τώρα τον καθιστούν ρυθμιστή της πολιτικής ζωής», αποκαλύπτοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.
 
Ο κ.Τσίπρας είπε ότι στόχος του είναι να συναντήσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και αν έχει ακόμη και δημόσιο διάλογο μαζί τους.
 
"Δεν ζητάμε στήριξη αλλά ευρύτερες συναινέσεις και πλειοψηφίες"
 
«Δεν χρειαζόμαστε στήριξη από κανένα. Θέλουμε απλά, σε μεγάλα ζητήματα όπως το προσφυγικό, το Κυπριακό και το ασφαλιστικό ευρύτερες συναινέσεις και πλειοψηφίες» επανέλαβε ο κ.Τσίπρας.
 
«Δεν λέω ότι είμαστε Άγιοι. ..Λέω ότι πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη στα σοβαρά ζητήματα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας  διαπλοκή και  επιχειρηματικά συμφέροντα που-όπως υποστήριξε- κρύβονται πίσω από πολιτικούς.
 
"Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τα ΜΜΕ που δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ"
 
Μιλώντας σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, ξεκαθάρισε ότι «Δεν θέλουμε να χτυπήσουμε τα ΜΜΕ που δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπουν κανόνες για όλους σε αυτόν τον τόπο».
 
«Περιμένουμε τις προτάσεις της ΝΔ για τις ανεξάρτητες αρχές, ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος αναμένει μέχρι τέλος του χρόνου να υπάρξουν προτάσεις από την αντιπολίτευση στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
 
«Δεν θα το μπλοκάρουν» ξεκαθάρισε ο κ.Τσίπρας, λέγοντας πως υπάρχουν επιχειρηματίες που περιμένουν να επενδύσουν.
 
"Επιταχύναμε τις αποχωρήσεις Παναγούλη-Σακελλαρίδη"
 
Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις Παναγούλη, Σακελλαρίδη ο πρωθυπουργός είπε ότι «ήταν γνωστές από τις εκλογές…. Τις επιταχύναμε κιόλας», τονίζοντας ότι πλέον δεν έχει καμία ανησυχία για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε πάντως «στάση αρχής» το γεγονός ότι παρέδωσε την έδρα ο κ.Σακελλαρίδης. «Και το εκτιμώ αυτό» είπε χαρακτηριστικά.
 
"Η δεδηλωμένη χάνεται μόνο όταν δεν υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης"
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ είναι ο μοναδικός πυλώνας σταθερότητας» τόνισε, απαντώντας σε ερωτήματα περί πρόωρων εκλογών.
 
«Η δεδηλωμένη δεν χάνεται ακόμη και αν αυτό συμβεί σε κάποιο νομοσχέδιο. Χάνεται μόνο όταν δεν υπάρξει ψήφος εμπιστοσύνης, την οποία εμείς έχουμε πάρει δύο φορές από τον Ιανουάριο του 2015» πρόσθεσε.
 
Μιλώντας για την στάση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι  «υπάρχει ηθικό και πολιτικό θέμα αξιοπιστίας», διότι αυτοί που ψήφιζαν μνημόνια, παριστάνουν τώρα τους αντιμνημονιακούς, όπως είπε.
 
"Στόχος μας η χώρα να βγει από τα μνημόνια- Έχουμε οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση"
 
Στόχος της κυβέρνησης, «είναι η χώρα να βγει από τα μνημόνια».
 
«Δεν γίναμε ήρωες μιας βραδιάς. Πήγαμε σε συμβιβασμό αλλά το κάναμε για να ξεφύγει η  χώρα από την μέγγενη» πρόσθεσε, μιλώντας για την συμφωνία με τους δανειστές.
 
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στα ΜΜΕ που μιλούν, όπως είπε, μόνο για φόρους και για καταστροφές. «Ας λένε ότι θέλουν, ας διαμορφώνουν την κοινή γνώμη όπως θέλουν», πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση του δεν μιλά για "success story".
 
«Έχουμε οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση» τόνισε ο κ.Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «κρίσιμο θέμα» την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
«Αποφύγαμε το κούρεμα των καταθέσεων. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι μετοχές των τραπεζών θα ανεβούν, όταν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.
 
"Η κυβέρνηση θα πάει σε συνολική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό"
  
«Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά έχουμε κόκκινες γραμμές και σχέδιο για το ασφαλιστικό» είπε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός.
 
Στο ερώτημα αν «είναι με τους συνταξιούχους ή τους άνεργους; θα επιλέξετε μειώσεις συντάξεων ή μείωση της ανεργίας;», o κ.Τσίπρας τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι με την κοινωνία», ενώ δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση θα πάει σε συνολική μεταρρύθμιση».
 
 
«Έχουμε συγκροτημένη πρόταση για το ασφαλιστικό, που αντιμετωπίζει οριστικά το πρόβλημα. Είναι σε εξέλιξη ο διάλογος με τους Θεσμούς» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι ο ίδιος υποστηρίζει πως θα πρέπει να καθιερωθεί "εθνική σύνταξη" για όλους όσοι έχουν 15 χρόνια ασφάλισης. «Προτείναμε μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών» πρόσθεσε.
 
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δύσκολες συγκρούσεις στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. «Οι δανειστές δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα» ανέφερε.
 
"Δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις"
 
Δεσμεύτηκε πάντως ότι δεν υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις.
 
«Εκεί που βάζουμε κόκκινες γραμμές τις τηρούμε. Μια νέα μείωση στις συντάξεις δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα» τόνισε ο κ.Τσίπρας.
 
«Μπορούμε να βρούμε από κάπου αλλού τα 600 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ είπε ότι αυτό σταδιακά αντικαθίσταται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 
"Θέλουμε να προστατέψουμε την υγιή επιχειρηματικότητα"
 
«Τα εργασιακά τελούν υπό διαδικασία διαλόγου που έχει καθυστερήσει με ευθύνη των Θεσμών» είπε στην συνέχεια ο κ.Τσίπρας.
 
Αναφερόμενος στα «κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια», αρκέτηκε να πει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους συνεχίζονται.
 
«Στόχος μας να προστατέψουμε την υγιή επιχειρηματικότητα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, εξαιρώντας τους επιχειρηματίες που όπως είπε αποκρύβουν κέρδη και έχουν χρήματα στο εξωτερικό.
 
"Μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις"
 
Για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ.Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση κατάφερε το Ταμείο να μην έχει έδρα στο εξωτερικό, αλλά να είναι σε ελληνικά χέρια,  με αναβάθμιση των assets του ελληνικού δημοσίου», εκτιμώντας ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις.
 
"Υπάρχουν καλοί και κακοί δανειστές"
 
Επικαλέστηκε ξανά την αραβική παροιμία πως «το καραβάνι θα προχωρήσει ακόμη και αν ουρλιάζουν τα σκυλιά», για να διαχωρίσει τους δανειστές σε …. καλούς (βλέπε Ολάντ) και σε κακούς (βλέπε Σόιμπλε).
 
«Στην Ευρώπη υπάρχει μια σημαντική μετατόπιση στον πολιτικό άξονα μέσα στη Σοσιαλδημοκρατία. Ο Ολάντ έχει ειλικρινή έγνοια για την Ελλάδα» συμπλήρωσε.
 
"Είμαστε κοντά με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία"
 
Στο ερώτημα «αν ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία», ο πρωθυπουργός είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει σε άλλη πτέρυγα, αλλά είναι ο μόνος χώρος με τον οποίο το κόμμα του είναι πιο κοντά».
 
"Θα χρειαστούμε 500 εκατ ευρώ για το προσφυγικό"
 
Αναφερόμενος στο προσφυγικό και στο "αν προτίθεται να ζητήσει χαλάρωση του προγράμματος", ο κ.Τσίπρας είπε ότι «αυτό το θέμα αφορά αρκετές χώρες».
 
«Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δύνη του κυκλώνα» είπε, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τον Έλληνα Επίτροπο για την Μετανάστευση Δ.Αβραμόπουλο.
 
«Θα χρειαστούμε αυξημένη χρηματοδότηση, περίπου 500 εκατ ευρώ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές» πρόσθεσε.
 
"Υπήρξαν αδυναμίες στο θέμα της Frontex - H Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι"
 
Μιλώντας για το θέμα της Frontex, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε τις αδυναμίες της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τέτοιες προσφυγικές ροές. «Ανταποκριθήκαμε παρόλα αυτά, χάρη στις προσπάθειες των νησιωτών μας. Έχουμε αξιοπρεπή κέντρα υποδοχής. Έχουμε ζητήσει προσωπικό, σκάφη και μηχανές. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, αλλά το τελευταίο οχυρό σταθερότητας. Εδώ κάνουμε καλά την δουλειά μας», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.
 
«Η φύλαξη των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την Frontex, το θέμα είναι αν θα μειωθούν οι ροές από την Τουρκία» επεσήμανε, ενώ σχολιάζοντας την δήλωση του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γ. Φερχόφσταντ ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαν ελβετικό τυρί», ο κ.Τσίπρας είπε «τι ζητάνε; να πνίγουμε τον κόσμο πάνω στις βάρκες;». «Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθάμε τους πρόσφυγες» πρόσθεσε.
 
«Δεν μπορείς να προσδιορίσεις το ποιος είναι πρόσφυγας ανάλογα με την εθνικότητα του... Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να υπάρξει διαδικασία επιστροφής των ανθρώπων που δεν χρήζουν χορήγησης ασύλου» πρόσθεσε.
 
«Πιέσαμε να γίνουν returns με έξοδα της ΕΕ. Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο» είπε στην συνέχεια,επαινώντας την στάση της Α.Μέρκελ, που όπως είπε δεν είναι «σκληρή» .
 
"Το Ευρωπαϊκό όραμα θα τελειώσει αν αρχίσουν όλοι και χτίζουν τείχη"
 
«Ο λαός μας δείχνει τον δρόμο με τον οποίο μπορεί η Ευρώπη να διατηρήσει μια προοπτική ενοποίησης. Το Ευρωπαϊκό όραμα θα τελειώσει αν αρχίσουν όλοι και χτίζουν τείχη» τόνισε στην συνέχεια.
 
Ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι «το προσφυγικό και η τρομοκρατία αλλάζουν την Ευρώπη». «Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία» τόνισε.
 
"Δεν ζητήσαμε την  συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα"
 
Μιλώντας για το "αν θα παραμείνει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο", ο πρωθυπουργός είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα», παραπέμποντας παράλληλα στις θετικές δηλώσεις του Τ.Κέρι, κατά την επίσκεψη του στην Αθηνα.
 
«Δεν καθίσταται αναγκαία η χρηματοδότηση από το ΔΝΤ» τόνισε, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός στην μέση του δρόμου.
 
«Αν δεν θέλουν συμβιβασμό να το πουν δημόσια» δήλωσε.
 
Κλείνοντας επανέλαβε την σημασία του διαλόγου, λέγοντας πως είναι ανοιχτός και σε άλλες συνεντεύξεις και με άλλους δημοσιογράφους.
 
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ  ΕΡΤ