Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Κέρκυρα. Πώς & πότε θα κλείσουν τα «ανοιχτά» έργα της πόλης

http://www.enimerosi.com
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πλήρωσε 200 εκ. ευρώ για το ΕΣΠΑ, αλλά τα έργα δεν είναι ορατά «δια γυμνού οφθαλμού».
Το ποσό αυτό αφορά στην εκτέλεση έργων και ενισχύσεων (π.χ. Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις), ωστόσο έργα, όπως το τουριστικό καταφύγιο της Σπηλιάς και η ε.ο. Παλαιοκαστρίτσας, μετά από δύο προγραμματικές περιόδους (Γ΄ ΚΠΣ & ΕΣΠΑ) εξακολουθούν να μένουν ημιτελή και με «αβέβαιο» μέλλον, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια χρηματοδότησης τους από το ΣΕΣ (2014 - 20). Όσο για τα «ανοιχτά» εργοτάξια της πόλης, η ΠΙΝ και ο δήμος «καθησυχάζουν» ότι θα ολοκληρωθούν πριν από το Πάσχα, με χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο πιο συνεπής φορέας διαχείρισης έργων ΕΣΠΑ αναδεικνύεται το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που δεν έχει αφήσει εκκρεμότητες.

Τι θα πρωτοπληρώσει το ΠΔΕ
Σύμφωνα με το δήμο, η πεζοδρόμηση στην Ευγ. Βουλγάρεως και τα έργα ανάπλασης σε Πεντοφάναρο - Ιόνια Ακαδημία και Ιόνιο Βουλή «καιρού επιτρέποντος» θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα. Πηγή χρηματοδότησης το ΠΔΕ, στο οποίο θα επιστραφεί η Εθνική συμμετοχή των συγκεκριμένων έργων, που είχαν ενταχθεί μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά «στο τσαφ» δεν ολοκληρώθηκαν στην τακτή προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2015. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και το έργο της ΠΙΝ, που αφορά τον δρόμο της Εθν. Αντιστάσεως (Εμπορικό). Ενώ και η ολοκλήρωση των εκκρεμών εργασιών στα τουριστικά καταφύγια Μπενιτσών & Αλύπας «εντάσσονται στην ίδια κατηγορία των έργων ΕΣΠΑ, που θα ολοκληρωθούν με την επιστρεφόμενη από Εθνική Συμμετοχή από την Ε.Ε.», όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τ.Υ. Ν. Αναστασόπουλος. Εκτός αυτών, ο δήμος προσδοκά σε 4,5 εκ ευρώ μέσω του ΠΔΕ για την προμήθεια του εξοπλισμού της προσωρινής μονάδας διαχείρισης των αποβλήτων, μέσω της δεματοποίσης. Ενώ, ευελπιστεί και σε χρηματοδότηση 1,7 εκ ευρώ για την ανάπλαση της Αγ. Αικατερίνης. Να σημειωθεί ότι από το ΠΔΕ εκκρεμεί από πέρυσι και η χρηματοδότηση για το έργο του υπήνεμου μώλου στο λιμάνι, που είναι συμπληρωματικό του κόμβου.
Ποια έργα θα παραμείνουν "ανοιχτά"
Η επανεκίνηση των εργασιών αποκατάστασης του τείχους στο ΝΑΟΚ & των πεζοδρομίων στη Γαρίτσα, φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν. Αφού το ΕΣΠΑ στο οποίο ήταν ενταγμένο το έργο έληξε και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε την προκήρυξη αντίστοιχου έργου στο νέο πρόγραμμα, ούτως ώστε να ενταχθεί το έργο προς ολοκλήρωση. Εν τούτοις επικρατεί ανησυχία για την εξέλιξή του, εξαιτίας της "αδράνειας" της εργολήπτριας εταιρίας, αλλά και των καιρικών συνθηκών, που πιθανόν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την σημερινή κατάσταση των κρηπιδωμάτων της παραλιακής. Ανησυχία επικρατεί και για την εξέλιξη του θεάτρου Φοίνικα, αφού μέχρι τώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί η πηγή χρηματοδότησης του έργου.
Η συνέπεια του Ιονίου Πανεπιστημίου
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα της εξέλιξης των έργων ΕΣΠΑ στην Κέρκυρα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο φέρεται ως ο περισσότερο συνεπής φορέας διαχείρισης. Αφού ολοκλήρωσε όσα έργα είχε αναλάβει με σημαντικότερα εκείνα της αναβάθμισης κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού βιβλιοθηκών, προϋπολογισμού 3,5 εκ ευρώ. Καθώς και την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο τμήμα πληροφορικής, προϋπολογισμού 2,4 εκ ευρώ. Ο Δήμος «κατάφερε» να ολοκληρώσει την παράκαμψη του αεροδρομίου. Έργο, το οποίο είχε ενταχθεί αρχικά στο Γ’ ΚΠΣ και ολοκληρώθηκε κυριολεκτικά στο παρά ένα... Επίσης η ΠΙΝ πέτυχε να τελειώσει, το έργο, που ξεκίνησε επί παλαιάς Νομαρχίας και αφορούσε την προμήθεια στολών και εξοπλισμού των Φιλαρμονικών.