Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

FT: Σχέδιο για απομόνωση της Ελλάδας στο προσφυγικό

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα των Financial Times όπου γίνεται λόγος για σχέδιο που φέρεται να εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο θα στηρίξουν την πρόταση ενίσχυσης της ΠΓΔΜ με αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα.

Κάτι τέτοιο, όμως, εντείνει τις ανησυχίες για απομόνωση της χώρας και για εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Η κίνηση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, έρχεται καθώς απέτυχε το σχέδιο να μπλοκαριστεί στην Τουρκία το κύμα των προσφύγων, με ενίσχυση της χώρας με 3 δισ. ευρώ.

Το πλάνο συζητήθηκε την Τετάρτη από τους πρέσβεις της ΕΕ, μετά από την επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού, με την οποία ζητούσε από την ΕΕ «άμεση βοήθεια» στην ΠΓΔΜ ώστε να εμποδιστεί «η διέλευση συγκεκριμένων παράτυπων μεταναστών από τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΔΓΜ», ενώ απαίτησε ενίσχυση με αξιωματούχους που θα ελέγχουν τα σύνορα και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

«Αυξάνεται η πίεση για να απομονωθεί η Ελλάδα ώστε να μείνουν οι πρόσφυγες εκεί, καθώς οι υπόλοιπες πολιτικές της ΕΕ αποτυγχάνουν. Αυτή η κίνηση ουσιαστικά διώχνει την Ελλάδα από την Σένγκεν», δήλωσε ο Μουιτάμπα Ραχμάν, αναλυτής του Eurasia Group, μιλώντας στους Financial Times.

Αυτό το σχέδιο της Σλοβενίας θεωρείται ότι έχει τη στήριξη του Βερολίνου ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα και ο Ντόναλντ Τουσκ την επεξεργάζεται.
http://www.nooz.gr