Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

Δήμος Κέρκυρας. Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, το Πρόγραμμα Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, στα πλαίσια συνεργασίας του Δήμου Κέρκυρας με το Εθνικό  Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, συνεχίζοντας την πολύ επιτυχημένη πορεία του προγράμματος,  προσφέροντας δωρεάν εξέταση με υπερηχογράφημα πτέρνας.
Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο την έγκαιρη διάγνωση της νόσου της Οστεοπενίας ή Οστεοπόρωσης σε φαινομενικά υγιείς γυναίκες άνω των 45 ετών που ίσως διατρέχουν κίνδυνο αυτόματων καταγμάτων και για τον λόγο αυτό απευθύνθηκε σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης ή έχουν παθήσεις θυρεοειδούς ή έχουν στην οικογένεια βεβαρυμμένο ιστορικό Οστεοπόρωσης, καθώς επίσης και σε γυναίκες μικρής ηλικίας στην περίπτωση που έχουν κάνει ολική υστερεκτομή..

Τεχνικό προσωπικό του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων εκπαίδευσε προσωπικό του Δήμου Κέρκυρας, πάνω στη χρήση του μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Μάζας το οποίο διατίθεται από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων, από την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, από 09:00 έως 14:00 και αποτέλεσαν την συνέχεια και ολοκλήρωση του προγράμματος που είχε υλοποιηθεί στις λοιπές Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Κέρκυρας, τον Μάιο και τον Ιούνιο του έτους 2014, κατά το οποίο είχαν εξεταστεί 691 γυναίκες.
Σύμφωνα με την συντονίστρια των προγραμμάτων του ΕΔΔΥΠΠΥ στον Δήμο Κέρκυρας                      Αικατερίνη Λάσκαρη, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα επωφελήθηκαν 244 γυναίκες από τις οποίες, 73 περιπτώσεις σε ποσοστό 30% του συνόλου των εξεταζόμενων γυναικών,  βρέθηκαν με  Οστεοπενία και 5 περιπτώσεις σε ποσοστό 2% με Οστεοπόρωση. Την εξέταση συμπλήρωσε και το ενημερωτικό έντυπο που διανεμήθηκε σε κάθε εξεταζόμενη και που αφορούσε τους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση.
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης- Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Κέρκυρας Ανδρέας Σκούπουρας, δήλωσε σχετικά: «Στα πλαίσια της υλοποίησης προγραμμάτων για την προστασία και προαγωγή της υγείας μέσω της δυνατότητας προσφοράς δωρεάν εξετάσεων προληπτικού χαρακτήρα στους δημότες μας,, ο Δήμος Κέρκυρας με τη συνεργασία του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας, (ΕΔΔΥΠΠΥ), πραγματοποίησε από τις 9 Δεκεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2015, έλεγχο  μέτρησης οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης, στη Δημοτική Ενότητα Κερκυραίων του Δήμου μας.
 Η ανταπόκριση των εξεταζόμενων γυναικών ήταν αρκετά μεγάλη και αγκάλιασαν με ενθουσιασμό και μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα,  αφού μέσω αυτού τους προσφέρθηκε μια σημαντική και συγχρόνως ΔΩΡΕΑΝ εξέταση στα πλαίσια του προληπτικού προγραμματισμού τους για την οστεοπόρωση.                                                             
    Ο  Δήμος μας με την δυνατότητα της υλοποίησης προγραμμάτων με την συνεργασίας του Δικτύου ΕΔΔΥΠΠΥ, ως Δήμος-μέλος αυτού, μπορεί να προσφέρει μοναδικά προνόμια στους δημότες του συμβάλλοντας έτσι στην διάδοση της βασικής ιδέας του Δικτύου, για την προαγωγή και την πρόληψη της Δημόσιας Υγείας και αναδεικνύοντας την εξαιρετική συμβολή του στα θέματα αυτά. Είναι χαρά μας που ως μέλη μπορούμε με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστούμε τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη, τα μέλη του Δ.Σ αλλά και όλους όσους συμμετέχουν σε όλες αυτές τις πολύ σημαντικές ενέργειες».