Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Εντοπίστηκε η περιοχή του εγκεφάλου στην οποία ξεκινά η νόσος Alzheimer

Το νοραδρενεργικό σύστημα του υπομέλανα τόπου είναι η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που εμφανίζει παθολογία Ταυ-ενδεικτική της νόσου Alzheimer.
 Ερευνητές εντόπισαν την περιοχή που ξεκινά η νόσος Alzheimer στον εγκέφαλο. Είναι η περιοχή, που όπως λένε, μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο σημαντικό να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση σε σχέση με ότι εκτιμάτο πρηγουμένως.

Το νοραδρενεργικό σύστημα του υπομέλανα τόπου είναι η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που εμφανίζει παθολογία Ταυ-ενδεικτική της νόσου. Η ερευνήτρια Mara Mather, του University of Southern California, δήλωσε ότι αν και δεν θα εμφανίσουν όλοι οι άνθρωποι τη νόσο οι περισσότεροι έχουν ορισμένα σημάδια παθολογίας Ταυ σε αυτή την περιοχή τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.
Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Trends in Cognitive Science, η Maher σημειώνει ότι το νοραδρενεργικό σύστημα του υπομέλανα τόπου μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και τοξίνες σε σύγκριση με άλλες περιοχές λόγω της διασυνδεσιμότητάς του. Η περιοχή απελευθερώνει νορεπινεφρίνη, το νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού, της προσοχής, της μνήμης και της σκέψης. Οι νευρώνες της μοιράζουν νευροάξονες σε όλο το όργανο και βοηθούν στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των αγγείων.
Η απελευθέρωση της νορεπινφρίνης μπορεί ενδεχομένως να παίζει ρόλο στην πρόληψη της νόσου Alzheimer. Προηγούμενες έρευνες σε ζώα υπέδειξαν ότι ο νευροδιαβιβαστής μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην προστασία των νευρώνων από στοιχεία που σκοτώνουν τα κύτταρα και επισπεύδουν τη νόσο.
Η πνευματική διέγερση μέσω σταυρολέξων, το παίξιμο μουσικού οργάνου ή η επίλυση ενός προβλήματος μπορούν να απελευθερώσουν νορεπινεφρίνη.
Η ενεργοποίηση του νοραδρενεργικού συστήματος του υπομέλανα τόπου-επινεφρίνης με πνευματικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στα νοητικά αποθέματα.

Πηγές: Trends in Cognitive Science.