Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016

Δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως τα επιδημικά λοιμώδη νοσήματα

Περισσότεροι από 14,6 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας επιδημικών λοιμωδών νοσημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Σαρόγλου σε διάλεξή του στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου, λοιμώδη νοσήματα είναι η δεύτερη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μετά τις καρδιολογικές παθήσεις στοιχίζουν τη ζωή 16,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από λοιμώξεις προέρχονται από τις χώρες της Αφρικής και λιγότερο από τις ανεπτυγμένες χώρες. «Όσο πιο φτωχή η χώρα, τόσο πιο πολλοί θάνατοι από λοιμώξεις» εξήγησε ο κ. Σαρόγλου.

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες από το 1940 μέχρι το 2004 έχουν καταγραφεί 335 νέα λοιμώδη νοσήματα. Σημαντικά αναδυόμενα ή και νεοεμφανιζόμενα λοιμώδη νοσήματα (μερικά από τα οποία εμφανίστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια) που πλήττουν αστικούς πληθυσμούς με επιδημίες σε παγκόσμιο επίπεδο και απασχολούν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι:
  • Ο ιός του Δυτικού Νείλου (Ελλάδα, από 2009)
  • Ο ιός Zίκα (Βραζιλία, Πουέρτο Ρίκο, από 2015)
  • Ο Δάγγειος Πυρετός (Ινδία, από 2010)
  • Ο ιός Έμπολα (Δυτική Αφρική, νέα επιδημία από 2014)
  • Ο πυρετός CHIKUNGUNYA (Καραϊβική, από 2015)
  • Πνευμονία MERS- CoV (Μέση Ανατολή, από 2013)
  • Πολιομυελίτιδα (Πακιστάν, από 2010)
  • Λοιμώξεις από πολυανθεκτικά παθογόνα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Σαρόγλου, από τα λοιμώδη νοσήματα το σοβαρότερο αίτιο νοσηρότητας αποτελούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικροβιακά παθογόνα αίτια.                             
«Η αντιμετώπιση όλων των λοιμωδών νοσημάτων απαιτεί εξειδίκευση του ιατρικού προσωπικού, τις κατάλληλες νοσοκομειακές υποδομές και τη σωστή ενημέρωση του κοινού για την λήψη ατομικών μέτρων προφύλαξης» τόνισε ο κ. Σαρόγλου και κατέληξε «είναι κατανοητό ότι τα λοιμώδη νοσήματα δεν γνωρίζουν κρατικά σύνορα γι αυτό η συνεργασία και η ενημέρωση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έλεγχου Λοιμώξεων κρίνεται απαραίτητη, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων».
Τέλος, ο κ. Σαρόγλου, απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τους πρόσφυγες/μετανάστες εκτίμησε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων είναι μηδενικός και συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό.