Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

Τα λιπαρά ψάρια καθυστερούν την έναρξη της εφηβείας στα κορίτσια

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι κορίτσια που έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν έναρξη της έμμηνης ρύσης νωρίτερα σε σχέση με όσα δεν το έτρωγαν, ενώ όσα κατανάλωναν λιπαρά ψάρια είχαν πολύ αργότερα έναρξη της έμμηνης ρύσης.

Πρόσφατη έρευνα συνέδεσε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών με καθυστερημένη εφηβεία στα κορίτσια και την πρόσληψη κόκκινου κρέατος με πρόωρη έναρξη της έμμηνης ρύσης.
Ερευνητές του University of Michigan αξιολόγησαν στοιχεία 6 ετών, 456 κοριτσιών 5 έως 12 ετών και ανακάλυψαν ότι κορίτσια που έτρωγαν κόκκινο κρέας είχαν έναρξη της έμμηνης ρύσης νωρίτερα σε σχέση με όσα δεν το έτρωγαν, ενώ όσα κατανάλωναν λιπαρά ψάρια είχαν πολύ αργότερα έναρξη της έμμηνης ρύσης.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος κυμαινόταν από λιγότερο των 4 φορών την εβδομάδα έως δυο φορές την ημέρα και κορίτσια που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας είχαν την πρώτη έμμηνη ρύση τους στην ηλικία των 12 ετών και 3 μηνών κατά μέσον όρο.
Ωστόσο όσα έτρωγαν λιγότερο κόκκινο κρέας είχαν την πρώτη τους έμμηνη ρύση στην ηλικία των 12 ετών και 8 μηνών.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι κορίτσια που έτρωγαν λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα εμφάνισαν την πρώτη τους περίοδο σημαντικά πιο αργά σε σχέση με κορίτσια που τα κατανάλωναν μια φορά το μήνα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κορίτσια που έτρωγαν λιπαρά ψάρια πιο συχνά είχαν έναρξη της έμμηνης ρύσης στην ηλικία των 12,5 ετών.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή η πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια έχει συνδεθεί με καρκίνο του μαστού, διαβήτη τύπου 2, καρδιακή νόσο και παχυσαρκία.
Η ερευνήτρια Erica Jansen, δήλωσε ότι πρόκειται για σημαντική διαφορά, επειδή συνδέεται με κίνδυνο μελλοντικών νόσων και επειδή λίγοι διατροφικοί παράγοντες είναι γνωστό πως επηρεάζουν τη χρονική περίοδο εμφάνισης της εφηβείας. Το εύρημα θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην εξήγηση του γιατί το κόκκινο κρέας σε μικρή ηλικία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στο μαστό αργότερα.
Ο ερευνητής Dr. Eduardo Villamor, δήλωσε ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε από την παρούσα έρευνα ότι υπάρχει απαραίτητα αιτιατός ρόλος του κόκκινου κρέατος στην έναρξη της εφηβείας. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι υπερβολική πρόσληψη κόκκινου κρέατος σε διαφορετικά στάδια της ζωής συνδέεται με αριθμό αρνητικών αποτελεσμάτων, ιδιαίτερα εμφάνισης ορισμένων ειδών καρκίνου.
http://www.iatronet.gr