Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Υπάρχει κρυφός πλανήτης στο Ηλιακό σύστημα;

Ο "δολοφόνος του Πλούτωνα" ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε ένα ακόμα αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ, το οποίο έχει τροχιά η οποία μπορεί να εξηγηθεί από την ύπαρξη του υποτιθέμενου Πλανήτη Εννιά -ενός πλανήτη ο οποίος εικάζεται ότι βρίσκεται "κρυμμένος" εντός του Ηλιακού συστήματος.
Τον περασμένο Ιανουάριο, αστρονόμοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό The Astronomical Journal, υποστήριξαν ότι ένας προηγουμένως άγνωστος, ένατος πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, στα όρια του ηλιακού μας συστήματος.
Ειδικότερα, οι αστρονόμοι Michael Ε. Brown και Konstantin Batygin επιχειρηματολόγησαν υπέρ της παρουσίας ενός γιγαντιαίου, παγωμένου πλανήτη, ο οποίος κινείται σε περιοχή πολύ πιο μακριά ακόμα και από τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα, με βάση παρατηρήσεις της κίνησης ουράνιων αντικειμένων, στην εξωτερική περιοχή του ηλιακού συστήματος.
Αν και οι δύο επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να παρατηρήσουν αυτόν τον πλανήτη, τον οποίο αποκαλούν “Πλανήτη Εννιά”, θεωρούν ότι οι τροχιές των εν λόγω αντικειμένων “εντός του πληθυσμού της Ζώνης του Κάιπερ” είναι τέτοιες ώστε να μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι επηρεάζονται από τη βαρύτητα ενός “κρυμμένου” πλανήτη.
Τώρα, ο Michael Brown, ένας από τους δύο αστρονόμους που προχώρησαν στον αρχικό ισχυρισμό, δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter νέα στοιχεία, τα οποία κατά τον ίδιο ενισχύουν την υπόθεση της ύπαρξης του Πλανήτη Εννιά. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η τροχιά ενός ακόμα αντικειμένου από τη Ζώνη του Κάιπερ (KBO) υποστηρίζει τη θεωρία του:
Το νέο KBO με κωδική ονομασία uo3L91 (εικόνα στο tweet), εντοπίστηκε από έρευνα η οποία δεν εξέταζε την υπόθεση για τον Πλανήτη Εννιά, σύμφωνα με σχόλια του Brown στο Twitter, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι χρησιμοποιεί το handle @plutokiller (δολοφόνος του Πλούτωνα), μιας και δικές του παρατηρήσεις είχαν οδηγήσει στον υποβιβασμό του Πλούτωνα από ένατο πλανήτη σε πλανήτη νάνο.
Πιο ειδικά, σύμφωνα με τα σχετικά tweets του “δολοφόνου του Πλούτωνα”, το KBO εντοπίστηκε από γαλλοκαναδικό Τηλεσκόπιο στη Χαβάη, στα πλαίσια της Έρευνας για την Προέλευση του Εξώτερου Ηλιακού Συστήματος (OSSOS). Πληροφορίες για την κίνηση του νέου KBO δόθηκαν στις 18 Μαρτίου (video) από την αστρονόμο Michele Bannister.
Αν και οι ισχυρισμοί των Brown και Batygin είναι πρώιμοι και δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από συναδέλφους τους, η Bannister ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για το νέο KBO, ότι η OSSOS θα επιτρέψει στους ερευνητές να ελέγξουν αν όντως οι τροχιές στη Ζώνη του Κάιπερ εξηγούνται μόνο από έναν άλλο, κρυφό πλανήτη ή αν κάποια άλλη εξήγηση είναι δυνατή.

Αν ο Πλανήτης Εννιά υπάρχει στα αλήθεια, σύμφωνα με την αρχική υπόθεση των Brown και Batygin, πρέπει να έχει μάζα ίση με 5 έως 10 φορές εκείνη της Γης και να κινείται σε περιοχή, περίπου, 20 φορές πιο μακριά από εκείνην της τροχιάς του Ποσειδώνα, του όγδοου πλανήτη από τον Ήλιο.


Επιπλέον, πρέπει να έχει διάμετρο 2 με 4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης, γεγονός που θα τον κατατάξει ως τον 5ο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, μετά τους γίγαντες Δία και Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα.Ακόμα και έτσι, εάν όντως βρίσκεται τόσο μακριά όσο υπολογίζεται, πρέπει να αντανακλά τόσο λίγο φως, ώστε η άμεση παρατήρησή του να είναι πολύ δύσκολη. Αυτήν τη στιγμή, πάντως, με βάση τα στοιχεία των Brown και Batygin, έρευνες όπως η OSSOS μπορούν με ισχυρά τηλεσκόπια να αναζητήσουν τον Πλανήτη Εννιά.
Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας. Αυτοί είναι τελικά οι 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ή μήπως ένας ακόμα κρύβεται τόσο καιρό εκεί έξω...;  http://www.pathfinder.gr