Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Φορολογικό σοκ απαιτούν οι δανειστές - Αίτημα για μείωση του αφορολόγητου και νέα... χαράτσια

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 στο Χίλτον η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη. Το ραντεβού ανανεώθηκε για το Σάββατο, όπου στο τραπέζι θα μπουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο κατέθεσε δική του πρόταση για την φορολογία εισοδήματος, ένδειξη ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς δεν ικανοποίησαν τους δανειστές. Ετσι, στην «καυτή» συνάντηση του Σαββάτου οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να συγκεράσουν τις δύο απόψεις.

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να μην χρειαστεί να ληφθούν όλα τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός ύψους άνω των 300 εκατ.ευρώ, όπως η αύξηση του φόρου εισοδήματος από αγρότες (32 εκατ. ευρώ) και η αύξηση φορολογίας στις ενοικιάσεις (245 εκατ. ευρώ).
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί ζητούν να μειωθεί η έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους και οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο έως τα 9.500 ευρώ. Το ποσό που συζητούν είναι μεταξύ 5.000 και 8.000 αφορολόγητο. Με το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ η έκπτωση φόρου έφτανε μέχρι τις 2.100 ευρώ, ενώ εάν περάσει η πρόταση των δανειστών τότε η έκπτωση φόρου θα μειωθεί επίσης κατά το ήμιση δηλαδή κοντά στα 1.000 ευρώ. Αυτό με τη σειρά του αυτομάτως σημαίνει ετησίως νέο χαράτσι για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με τους εκπροσώπους των πιστωτών (παρουσία του υπουργού Οικονομικών), με θέμα το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας.
Στο μεταξύ, στις 11.00 αύριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τα κλειστά επαγγέλματα (14.30) και για τη σύσταση του νέου φορέα Δημοσίων Εσόδων (18.00).
http://www.imerisia.gr