Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016

Φάτε σαν Ιάπωνες για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία φτάνει κατά μέσο όρο τα 84 έτη. Οι Ιάπωνες ζουν περισσότερα χρόνια από οποιοδήποτε άλλο λαό του κόσμου, οπότε ο τρόπος ζωής τους μπορεί να αποτελέσει μάθημα ζωής για όλους εμάς.
 
Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, Ιάπωνες ερευνητές εξέτασαν τη σχέση της ιαπωνικής διατροφής με τη μακροζωία, αναζητώντας συσχετίσεις ως προς τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια.

bigstock Fashion art portrait of beauty 99560558
Η ισορροπημένη κατανάλωση δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, ψαριού και κρέατος φάνηκε πως συμβάλλει στη σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως πρότυπο τον Ιαπωνικό Οδηγό Διατροφής (γράφημα) και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των σχεδόν 80.000 συμμετεχόντων (36.624 άνδρες και 42.920 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 75) ως προς την εγγύτητα της διατροφής τους προς το πρότυπο. Η μελέτη διήρκησε συνολικά 15 έτη.
food guide
Το πρότυπο σχεδιάστηκε το 2005 από το Υπουργείο Παιδείας, Επιστημών και Πολιτισμού, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Υπουργείο Γεωργίας της Ιαπωνίας με στόχο την προώθηση της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Αφού συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, οι ερευνητές τις συνέδεσαν με τους δείκτες θνησιμότητας κατά τη 15ετία της μελέτης. Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και άλλους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, όπως ο γενικότερος τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.
bigstock Japanese Food 527676
Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που ακολουθούσαν πιο πιστά το διατροφικό πρότυπο, ο συνολικός δείκτης θνησιμότητας κατά τη15ετία ήταν 15% χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Σε δεύτερο επίπεδο, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τους θανάτους ανά αιτία, διαπιστώθηκε ότι οι χαμηλοί δείκτες καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν πιο υγιεινά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των χαμηλών δεικτών θνησιμότητας.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση BMJ.