Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Αύξηση στους θανάτους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Aναγκαστικές αλλαγές στη διατροφή θα επιφέρει η αρνητική επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία και στην παραγωγή τροφίμων, ιδίως φρούτων και λαχανικών.
Η εξέλιξη αυτή υπολογίζεται ότι θα προκαλέσει λόγω διαφόρων ασθενειών μέχρι το 2050 περίπου 500.000 πρόσθετους θανάτους, διπλάσιους σε σχέση με τον υποσιτισμό, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, προειδοποιεί μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που αξιολογεί σε παγκόσμιο επίπεδο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τη διατροφή και την υγεία, εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα υποστούν κατ' εξοχήν τις -θανατηφόρες- επιπτώσεις. Με βάση τον ελληνικό πληθυσμό, υπολογίζεται ότι περίπου 1.400 έξτρα θάνατοι θα μπορούσαν να συμβαίνουν ετησίως, επειδή η κλιματική αλλαγή θα έχει αρνητική επίπτωση στην αγροτική παραγωγή και στη διατροφή.
Η έρευνα εκτιμά ότι έως τα μέσα του αιώνα μας η κλιματική αλλαγή μπορεί να σκοτώνει σε 155 χώρες συνολικά κάθε χρόνο πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους λόγω των αλλαγών που θα επιφέρει στη διατροφή και στο σωματικό βάρος, εξαιτίας της μείωσης της αγροτικής παραγωγής.
Σύμφωνα με τις έρευνες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον δρα Μάρκο Σπρίνγκμαν του «Προγράμματος Μάρτιν για το Μέλλον των Τροφίμων», υπολογίστηκε ότι, αν δεν μειωθεί η εκπομπή των «αερίων του θερμοκηπίου», η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε μια μέση ανά κεφαλή μείωση των διαθέσιμων τροφίμων κατά 3,2% έως το 2050. Ειδικότερα στα φρούτα και λαχανικά η μείωση αναμένεται να είναι 4% και στο κόκκινο κρέας 0,7%.
Οι μειώσεις αυτές εκτιμάται ότι θα ευθύνονται για περίπου 529.000 πρόσθετους θανάτους το 2050. Όμως η μελέτη επισημαίνει ότι και οι ανεπτυγμένες χώρες θα πληγούν. Αναφέρει ως χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις της Ελλάδας (124 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους) και την Ιταλία (89 θάνατοι ανά εκατομμύριο).
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει και θετικές συνέπειες, καθώς εξαιτίας της θα μειωθούν ορισμένοι θάνατοι λόγω μείωσης της παχυσαρκίας και μείωσης της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος (30.000 λιγότεροι θάνατοι). Όμως η αναμενόμενη παγκόσμια μείωση θανάτων από παχυσαρκία (περίπου 260.000 λιγότεροι θάνατοι έως το 2050) θα υπεραντισταθμιστεί από την αύξηση των θανάτων εξαιτίας της ανεπαρκούς σίτισης και της υπερβολικής μείωσης του σωματικού βάρους (266.000 περισσότεροι θάνατοι).
H μελέτη εκτιμά ότι, aν περικοπούν οι εκπομπές αερίων που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή, οι σχετικοί θάνατοι θα μειωθούν κατά 30% έως 70%.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
http://www.sigmalive.com