Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

Έρευνα συνδέει τα αντιβιοτικά στα παιδιά με την παχυσαρκία

H χορήγηση 3 ή περισσότερων κύκλων αντιβίωσης σε παιδιά κάτω των 2 ετών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.
Νέα έρευνα συνδέει τη χρήση αντιβιοτικών στα πρώτα χρόνια ζωής με την παχυσαρκία.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Gastroenterology, ανακάλυψε ότι η χορήγηση 3 ή περισσότερων κύκλων αντιβίωσης πριν φτάσουν στην ηλικία των 2 ετών τα παιδιά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρης παιδικής παχυσαρκίας.

Ο Frank Irving Scott, του University of Colorado Anschutz Medical Campus, δήλωσε ότι τα αντιβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή της αύξησης του βάρους σε ζώα για αρκετές δεκαετίες και η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι έχουν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία για να αξιολογηθεί η σχέση μεταξύ της έκθεσης στα αντιβιοτικά πριν την ηλικία των 2 ετών και της παχυσαρκίας στην ηλικία των 4.
Παιδιά που εκτέθηκαν στα αντιβιοτικά είχαν 1,2% απόλυτη και 25% σχετική αύξηση του κινδύνου πρόωρης παιδικής παχυσαρκίας. Ο κίνδυνος ήταν πιο ισχυρός όταν υπήρχε επανειλημμένη έκθεση σε αντιβιοτικά, κυρίως σε 3 ή περισσότερους κύκλους.
Ο Dr. Scott, σημείωσε ότι η έρευνα στηρίζει τη θεωρία πως τα αντιβιοτικά μπορεί ενδεχομένως να αλλάξουν σταδιακά τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος στα έντερα προδιαθέτοντας επομένως τα παιδιά στην παχυσαρκία-κάτι που έχει παρατηρηθεί στα ζώα.
Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να αξιολογηθεί αν τα ευρήματα παραμένουν στην εφηβεία και στην αρχή της ενήλικης ζωής, καθώς και να διαπιστωθεί αν η χρήση αντιβιοτικών τα πρώτα χρόνια της ζωής οδηγεί σε παχυσαρκία αργότερα.
 Πηγές: Gastroenterology.
http://www.iatronet.gr