Τρίτη, 15 Μαρτίου 2016

Τα πολλά τατουάζ ίσως δυναμώνουν το ανοσοποιητικό

Τα πολλαπλά τατουάζ μπορεί να ενισχύουν σταδιακά το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνοντας τις αντιδράσεις του στις επιθέσεις ιών και βακτηρίων, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Αντιθέτως, τα μεμονωμένα τατουάζ μπορεί να έχουν προσωρινά ακριβώς την αντίθετη επίδραση, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρα Κρίστοφερ Λυν, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Ανθρώπινης Βιολογίας» (AJHB), συμμετείχαν 24 γυναίκες και πέντε άνδρες, ηλικίας 18 έως 47 ετών, οι οποίοι είχαν πάει για τατουάζ σε studio της Αλαμπάμα.
Ο δρ Λυν και οι συνεργάτες του πήραν συνεντεύξεις από τους εθελοντές τους και κατέγραψαν πόσα και τι είδους τατουάζ είχαν. Μέτρησαν επίσης στο σάλιο τους τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA) και της κορτιζόλης.

Η IgA είναι ένα αντίσωμα του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον συχνών λοιμώξεων, όπως οι ιώσεις.
Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες που είναι γνωστό ότι καταστέλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα επίπεδα της IgA μειώνονταν σημαντικά στους εθελοντές που έκαναν τα πρώτα τους τατουάζ, επειδή είχαν μεγάλη αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης.
Αντιθέτως, σε όσους είχαν κάνει πολλά τατουάζ κατά το παρελθόν, οι μειώσεις της IgAήταν ελάχιστες, γεγονός που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό τους είχε «μάθει» να αντιδρά λίγο και πιο αποτελεσματικά.
Η κινητοποίηση του ανοσοποιητικού την ώρα του τατουάζ είναι απαραίτητη διότι χρειάζονται αντισώματα που θα προφυλάξουν την πληγή από την μόλυνση και κύτταρα που θα την επουλώσουν.
Όπως εξήγησε ο δρ Λυν, η αντίδραση του οργανισμού στο τατουάζ μοιάζει με εκείνη της άσκησης σε έναν αγύμναστο άνθρωπο.
Όπως αυτός πονάει παντού μετά την πρώτη προπόνηση αλλά με τον καιρό οι πόνοι σταματούν επειδή προσαρμόζονται οι μυς στην καταπόνηση, έτσι και με το πρώτο τατουάζ ο οργανισμός εξαντλείται από το στρες και οι άμυνές του «πέφτουν», αλλά με τα επόμενα σιγά-σιγά συνηθίζει και το ανοσοποιητικό δυναμώνει.
«Το τατουάζ δεν πονάει μόνο, εξαντλεί τον οργανισμό», είπε ο δρ Λυν. «Είναι πιο εύκολο να πάθει κάποιος ίωση μετά από το πρώτο τατουάζ διότι οι άμυνες του οργανισμού είναι μειωμένες εξαιτίας του στρες που προκαλεί η όλη διαδικασία».
Και συνέχισε: «Μετά την στρεσογόνο αντίδραση, ο οργανισμός ανακτά την ισορροπία του. Αν όμως ο κύκλος αυτός συνεχιστεί με νέα τατουάζ, το ανοσοποιητικό θα “γυμνάζεται” ολοένα περισσότερο και οι αντιδράσεις του θα ισχυροποιούνται».
Έσπευσε πάντως να τονίσει πως όλ' αυτά δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε μαζικά τατουάζ για να ενισχύσουμε τις άμυνες του οργανισμού μας. Ει μη τι άλλο, υπάρχουν πολύ καλύτεροι, ανώδυνοι, με λιγότερους δυνητικούς κινδύνους και τεκμηριωμένοι τρόποι για να το επιτύχουμε αυτό, όπως η συστηματική γυμναστική και η υγιεινή διατροφή.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα