Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016

Κέρκυρα. Στα δικαστήρια Π.Ι.Ν. και CorfuTV

Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα δοθεί η συνέχεια για Περιφέρεια Ι.Ν. και του CorfuTv,μετά την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Π.Ι.Ν. την Τετάρτη εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» κατά του σταθμού και στελεχών του, σχετικά με την παρουσίαση και σχολιασμό θεμάτων από την παρουσία της Περιφέρειας στην πρόσφατη έκθεση ΙΤΒ.
Όπως ανέφεραν στελέχη του καναλιού στη βραδινή εκπομπή της ίδιας μέρας, του θέματος έχει επιληφθεί η νομική υπηρεσία του σταθμού και η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, όπου θα κληθεί η Π.Ι.Ν. να αποδείξει τα όσα καταγγέλλει στην επίμαχη ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας
«Όσες και όσοι από τους συμπολίτες μας είχαν είτε την ατυχία, είτε την περιέργεια, μαζί φυσικά με την απαραίτητη υπομονή, να παρακολουθήσουν το τελευταίο διάστημα τις νυκτερινές εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού CORFU TV, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι από την Τετάρτη 9/3 μέχρι και τη Δευτέρα 14/3, το αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν η Τουριστική Έκθεση ΙΤΒ στη Γερμανία και η, με κάθε τρόπο, προσπάθεια να εμφανιστεί η εκεί παρουσία της ΠΙΝ ως αναξιοπρεπής, ακατάλληλη και επιζήμια.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό, στελέχη του οποίου δεν διστάζουν να παρουσιάζουν το άσπρο μαύρο, κακοποιώντας βάναυσα την αλήθεια κα καταπατώντας κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες και κυρίως να πλήξουν πολιτικά την περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ.
Είναι γνωστή η διαδρομή του συγκεκριμένου Μέσου στην πορεία του χρόνου και το σε ποια πλευρά στάθηκε σε κάθε λαϊκό αγώνα, σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των μη προνομιούχων πολιτών. Όλοι γνωρίζουν ότι πρωτοστατεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, υποστηρίζοντας και προβάλλοντας τα αρπακτικά συμφέροντα, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου της Κέρκυρας ή στην περίπτωση του Ερημίτη.
Όλοι γνωρίζουν επίσης την… περίεργη αντίληψη βασικού στελέχους του συγκεκριμένου ΜΜΕ για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, όπου ενώ υπερηφανεύεται ότι ταξιδεύει – κατά δήλωσή του – επί 20 χρόνια στις τουριστικές εκθέσεις, παραλείπει να συμπληρώσει ότι αυτό το έπραττε σπαταλώντας δημόσιο χρήμα.
Ας μάθουν λοιπόν, όσοι δεν το γνωρίζουν, ότι όπως προκύπτει από τα διατιθέμενα στοιχεία, το συγκεκριμένο στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού ταξίδεψε τα έτη 2010, 2011, 2012 σε Βρυξέλλες, Σόφια, Βερολίνο, Λονδίνο, Μιλάνο και Βιέννη και διέμενε σε πολυτελή ξενοδοχεία με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών, ως αποκλειστικός και προνομιακός καλεσμένος των προηγούμενων Περιφερειακών Αρχών, ωσάν να μην υπήρχαν άλλα ΜΜΕ ή άλλοι δημοσιογράφοι στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Γνωρίζοντας τα παραπάνω, δεν απορεί κανείς με την συμπεριφορά του μέσου και στελεχών του.
Τέτοιου είδους προνομιακή μεταχείριση η σημερινή Περιφερειακή Αρχή δεν εφάρμοσε, δεν εφαρμόζει και δεν πρόκειται να εφαρμόσει ποτέ, σε πείσμα των όσων προστάζουν όσοι κινήθηκαν στα όρια της διαπλοκής και της διαφύλαξης προσωπικών συμφερόντων.
Στη νυκτερινή εκπομπή όμως, της Δευτέρας 14/3 με τίτλο «Λόγος Αντίλογος» ο σταθμός Corfu TV και τα στελέχη του ξεπέρασαν κάθε όριο διατεταγμενης δημοσιογραφίας και παραπληροφόρησης, σε βάρος και πάλι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Επί τριάντα περίπου λεπτά της ώρας και σε διαδοχικές συνδέσεις με Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά προσπαθούσαν με επιμονή να χειραγωγήσουν τους συνομιλητές τους και δήμαρχους των νησιών αυτών και να τους αναγκάσουν έμμεσα ή άμεσα να κατηγορήσουν την ΠΙΝ, ιδιαίτερα για την πολιτική της στον τομέα της τουριστικής προβολής, πράγμα που προς τιμήν τους οι αγαπητοί δήμαρχοι δεν έπραξαν.
Αξίζει πραγματικά αυτή η εκπομπή να προβάλλεται σαν μάθημα στις σχολές δημοσιογραφίας με τίτλο «ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας και του δημοσιογράφου, όταν η υπηρέτηση της αλήθειας γίνεται υπηρέτηση ανομολόγητων συμφερόντων».
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λυπάται γιατί αναγκάζεται να προβεί στη δημόσια αυτή καταγγελία και διακηρύσσει ταυτόχρονα τον απόλυτο σεβασμό της, στο δημοκρατικό ρόλου του Τύπου και των ΜΜΕ για την ενημέρωση, τη διαφάνεια και τον έλεγχο της εξουσίας όλων των βαθμίδων.
Τέλος η ΠΙΝ θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια λόγων και έργων για την προώθηση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας, σε αγαστή συνεργασία με τους φορείς, την αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματίες του τουρισμού, στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει αποδεχθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων».
Απάντηση Διονύση Μάμαλου στην ανακοίνωση της Π.Ι.Ν.
Απάντηση στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Ι.Ν.  δίνει ο δημοσιογράφος του CorfuTv Διονύσης Μάμαλος.
MAMALOSΥπό τον τίτλο «Μπρος στην κριτική έχασε την ψυχραιμία του, συκοφαντεί και υβρίζει ο Θ. Γαλιατσάτος!», ο δημοσιογράφος σε κείμενο που απέστειλε στην «Κ.Σ.»αναφέρει τα εξής:
«Πριν από λίγες ημέρες έγραφα για την αλλεργία όσων ασκούν εξουσία στην κριτική και στον έλεγχο των δημοσιογράφων και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, εκδόθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μια ανακοίνωση, η οποία βρίθει ανακριβειών και είναι έμπλεη εμπάθειας προς το πρόσωπο μου, το οποίο δεν αναφέρει ονομαστικά, πλην όμως το καταδεικνύει με σαφήνεια, χωρίς καμία αμφιβολία. 
Εφόσον μάλιστα η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη από το γραφείο τύπου της Π.Ι.Ν. και αφού δεν έχει διαψευσθεί από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Αρχής - Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο, είναι βέβαιο και αυτονόητο ότι τυγχάνει της απολύτου εγκρίσεώς του και ότι ο τελευταίος συμφωνεί με (αν δεν υπαγόρευσε…) το περιεχόμενο της. 
Δεν θα μπω στην ουσία και στα όσα υβριστικά και συκοφαντικά, κατά την άποψη μου, αναφέρονται σε αυτήν την ανακοίνωση ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (!!!!!!!!) για το πρόσωπο μου, αφού όλα αυτά θα συζητηθούν στον πλέον αρμόδιο χώρο για να επιλύονται τέτοια ζητήματα, δηλαδή στα Ελληνικά Δικαστήρια όπου και θα προσφύγω.
Θα σταθώ όμως σε δυο τρία σημεία της ανακοίνωσης.
Πρώτον. Αναφέρει ότι: «Όλοι γνωρίζουν ότι πρωτοστατεί (εννοεί το τηλεοπτικό μέσο - Corfu tv), στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας……όπως στην περίπτωση του Ερημίτη και του αεροδρομίου.
Αλήθεια το μέσο πρωτοστατεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας; Ή η Κυβέρνηση και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο εξελέγη ο κύριος Γαλιατσάτος; Τόσο η παραχώρηση του αεροδρομίου, όσο και η παραχώρηση του Ερημίτη φέρουν την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα στην περίπτωση του Ερημίτη το ΤΑΙΠΕΔ, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, πλήρωσε μέχρι και τον ΕΝΦΙΑ για να μην υπάρξει πρόβλημα. Γιατί λοιπόν ο κύριος Γαλιατσάτος δεν κατηγορεί την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κύριο Τσίπρα για την ασυνέπεια λόγων και έργων που επέδειξε; Μήπως γιατί θέλει να διατηρήσει τις ισορροπίες εντός του συνδυασμού του αφού άλλα στελέχη του παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα έχουν προσχωρήσει στην ΛΑ.Ε; Μήπως προσπαθεί να κρατήσει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη; Αν το κάνει αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί η κοινωνία των Επτανήσων τον εξέλεξε για να διοικήσει την Περιφέρεια και όχι για να είναι ισορροπιστής.
Και κάτι ακόμα. Στοχοποιεί το μέσο στη κοινή γνώμη, όταν ψευδώς αναφέρει ότι το μέσο πρωτοστατεί στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αφού δεν είναι λίγες οι εκπομπές που έχουν γίνει, στο πλαίσιο των οποίων έχουν προβληθεί και έχουν υποστηριχθεί απόψεις και από συναδέλφους ανάλογες με τα όσα υποστηρίζει επί του θέματος ο κύριος Γαλιατσάτος. Στο μέσο δεν εργάζομαι μόνο εγώ, που έχω συγκεκριμένη άποψη, αλλά και άλλοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν διαφορετική άποψη από μένα. Και μάλιστα την άποψη αυτή την εκφράζουν ακώλυτα. Εμείς, ως μέσο, πιστεύουμε στη δημοκρατία και στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Γιατί το αποκρύπτει αυτό η ανακοίνωση της Π.Ι.Ν.; Μήπως ο κύριος Γαλιατσάτος όταν αναφέρεται στη δημοσιογραφική δεοντολογία, εννοεί τη δεοντολογία τύπου Σοβιέτ ή τύπου «καθεστώτων» Ερντογάν, Πούτιν, Μαδούρο, δηλαδή ο δημοσιογράφος να συμφωνεί υποχρεωτικά με την εξουσία; Και αν δεν το κάνει να στοχοποιείται; Στη διάθεση του πλήθος ψηφιακών δίσκων από το αρχείο μας, για του λόγου το αληθές.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται, η δήθεν προνομιακή μεταχείριση που έτυχε το Corfutv από προηγούμενες Περιφερειακές αρχές και επίσης επικαλείται 4-5 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στις οποίες ταξίδευσε στέλεχος του σταθμού, ενώ κάνει λόγο για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Όλα αυτά βεβαίως θα κληθεί να τα αποδείξει ενώπιον του Δικαστηρίου. Και εδώ ο συντάκτης της ανακοίνωσης ξεχνά ή σκοπίμως δεν αναφέρει, την σκληρή κριτική που έχει ασκήσει το Corfutv και εγώ προσωπικά και στις προηγούμενες Περιφερειακές αρχές για την τουριστική πολιτική που ακολούθησαν. Και για του λόγου το αληθές μπορώ να παραχωρήσω στον κ. Περιφερειάρχη, πλήθος κασετών από ανάλογες εκπομπές. Και ένα ερώτημα. Πως συμβαδίζει στην λογική του συντάκτη της ανακοίνωσης, να ταξιδεύω προνομιακά χάρις στις προηγούμενες Περιφερειακές αρχές και στην πλειοψηφία το ρεπορτάζ να είναι επικριτικό γι’ αυτές; 
Για την ΙΤΒ του Βερολίνο στην ανακοίνωση γράφεται ότι το μέσο κάνει «προσπάθεια να εμφανιστεί η εκεί παρουσία της ΠΙΝ, ως αναξιοπρεπής» (κάτι που ενόχλησε σφόδρα τον αντιπεριφερειαρχη Τουρισμού, και ανιψιό του Περιφερειάρχη, κ. Σπύρο Γαλιατσάτο). Καμία απολύτως προσπάθεια δεν χρειάζεται να κάνει το μέσο ενημέρωσης και καμία υπερβολή στην κριτική που ασκεί (άλλωστε δεν υπερέβη ποτέ το μέτρο). Είναι ενδεικτικές και αρκούν οι δηλώσεις του Δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου και των Τουριστικών Παραγόντων, όπως του Προέδρου του AOCTA Βασίλη Καλούδη, οι οποίοι επίσης έκαναν δριμεία κριτική, αλλά δεν εδέχθησαν λάβρες ανακοινώσεις από την ΠΙΝ.
Και κάτι για τη δημοσιογραφική δεοντολογία και το ευφυολόγημα  της ανακοίνωσης ότι «η εκπομπή αξίζει να προβάλλεται στις σχολές δημοσιογραφίας με τίτλο ο ευτελισμός της δημοσιογραφίας και του δημοσιογράφου».
Ο συντάκτης της ανακοίνωσης και βεβαίως ο Περιφερειάρχης που προΐσταται της ΠΙΝ και του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας, έχουν κοντή μνήμη. Ο κύριος Γαλιατσάτος ξεχνά ότι ως επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ του 2% στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο και ενώ δεν φαινόταν η προοπτική νίκης του στις επερχόμενες εκλογές, είχε προνομιακή (σύμφωνα με τα τότε ποσοστά του) μεταχείριση, αφού τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, ήταν προσκεκλημένος στο Corfutv και μέσω  Skype και είχε την ευκαιρία να κατακεραυνώνει την τότε Περιφερειακή αρχή ανά πάσα ώρα και στιγμή το επιθυμούσε. Και πάλι στη διάθεση του οι εκπομπές από το αρχείο. Και όλα αυτά τα έκανε από το μέσο ενημέρωσης που σήμερα δεικνύει ως παράδειγμα προς αποφυγή...
Ντροπή και Αχαριστία.
Τα υπόλοιπα στις αίθουσες των Δικαστηρίων…»