Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Χάρτης: ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει στο 1% της γης

Αυτήν τη στιγμή, περίπου 7,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη μας-αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο πριν από μόλις 50 χρόνια. Και όμως, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζει "στριμωγμένο" σε περιοχές που αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της ξηράς στη Γη.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Max Galka της ιστοσελίδας συλλογής δεδομένων και στατιστικών Metrocosm, ο οποίος χρησιμοποίησε πληθυσμιακά δεδομένα από τη NASA, για να δημιουργήσει έναν εντυπωσιακό χάρτη, ο οποίος δείχνει με μοναδικό τρόπο πού κατοικούν οι άνθρωποι της Γης.
Όπως αναφέρει ο Galka στη σχετική ανάρτησή του, για τη δημιουργία του χάρτη του, χώρισε τον πλανήτη σε 28 εκατομμύρια περιοχές, με εμβαδόν περίπου 14,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έπειτα, χρωμάτισε με κίτρινο χρώμα κάθε μία από αυτές τις περιοχές η οποία έχει πληθυσμό άνω των 8 χιλιάδων κατοίκων, αφήνοντας τις υπόλοιπες περιοχές μαύρες.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό:

 

Όπως διαπιστώνεται, ο πληθυσμός της Γης είναι μοιρασμένος στα δύο ανάμεσα στις κίτρινες και τις μαύρες περιοχές, με τη διαφορά ότι οι πρώτες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% της διαθέσιμης ξηράς στον πλανήτη. Με άλλα λόγια, το 50% των ανθρώπων στη Γη, ζουν στο 1% της ξηράς και το υπόλοιπο 50% είναι απλωμένο στο εναπομείναν 99%.
Πρόκειται για έναν, αναμφίβολα, εντυπωσιακό χάρτη, με βάση τον οποίο, μπορεί κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Γη μπορεί να χωρέσει τα 10,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων που υπολογίζουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα ζουν στον πλανήτη έως το 2100. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μία τέτοια προσέγγιση παραβλέπει ορισμένα σημαντικά στοιχεία.
Για παράδειγμα, δεν είναι όλα τα μέρη στον πλανήτη ευκόλως κατοικήσιμα, για διάφορους λόγους όπως οι θερμοκρασίες, το κλίμα ή η διαμόρφωση του εδάφους, ενώ θα ήταν αφελές να υπολογίσουμε ότι ολόκληρη η Γη είναι σπίτι μόνο για τον άνθρωπο. Πέραν τούτων, η αύξηση του πληθυσμού της Γης δεν εγείρει μόνο χωροταξικά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά του Galka ρίχνει ένα διαφορετικό φως στον κόσμο μας και μέσα από αυτόν τον χάρτη, είναι ασφαλές να πούμε ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που ο καθένας μας βλέπει αυτήν τη “μπλε κουκκίδα που ονομάζουμε σπίτι”.

Bonus: η αύξηση του πληθυσμού της Γης σε video

Στο παρακάτω video του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Population Connection, παρουσιάζεται η αύξηση του πληθυσμού του πλανήτη μας από το 1 μ.Χ. έως την εποχή μας (κάθε τελεία αντιπροσωπεύει ένα εκατομμύριο ανθρώπους):
http://www.pathfinder.gr