Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Ερευνητές πιστεύουν ότι ανακάλυψαν τις "αντι-αναμνήσεις"

Σε μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μια ομάδα ερευνητών πιστεύει ότι ανακάλυψε την αντιύλη της νευρολογίας. Όπως η αντιύλη αποτελεί τον "καθρέφτη" των υποατομικών σωματιδίων, έτσι μπορεί να λειτουργούν και αυτές οι "αντι-αναμνήσεις" για τις αναμνήσεις μας.
Οι αναμνήσεις αποτελούν ηλεκτρικές συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες. Με τη δημιουργία μιας νέας ανάμνησης, η σύνδεση ανάμεσα σε ορισμένους νευρώνες ενισχύεται. Ωστόσο, εάν αυτός ήταν ο μοναδικός μηχανισμός, η ανάπτυξη νέων αναμνήσεων θα οδηγούσε σε υπερβολική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο.


Όπως υποθέτει η ερευνητική ομάδα από την Οξφόρδη, πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που ελέγχει την εν λόγω δραστηριότητα. Οι αντι-αναμνήσεις λοιπόν αποτελούν νευρωνικές συνδέσεις, που παράγουν αντίθετο ηλεκτρικό μοτίβο από τους νευρώνες. Οι αναμνήσεις δεν επηρεάζονται από αυτό, απλώς διακόπτεται η ηλεκτρική δραστηριότητα που δημιουργείται από τη σύνδεση των νευρώνων. Εάν δεν γινόταν αυτό, το άτομο θα αντιμετώπιζε προβλήματα με την πνευματική του κατάσταση.

Προς το παρόν, οι ερευνητές βασίζονται σε δεδομένα από πειράματα με ποντίκια και θεωρητικά μοντέλα για να στηρίξουν τις υποθέσεις τους, όμως έχουν βρει τρόπο για να πραγματοποιήσουν δοκιμές και σε ανθρώπους.

Όπως αναπαρίσταται στην παρακάτω εικόνα, τα άτομα που λαμβάνουν μέρος στο πείραμα πραγματοποιούν μια σύνδεση ανάμεσα σε ένα κόκκινο και ένα πράσινο τετράγωνο, η οποία σύνδεση συμβολίζεται με τις πορτοκαλί γραμμές. Η αντι-ανάμνηση, η οποία συμβολίζεται με τις γκρι γραμμές, περιορίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της ανάμνησης. Με ήπια ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλο τη στιγμή που είναι ενεργή η αντι-ανάμνηση, αποκαλύπτεται η αρχική μνήμη.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η δραστηριότητα αυτή, αναπαρίσταται στην κάτω σειρά της εικόνας. Τα μικρά τετράγωνα αναπαριστούν τους νευρώνες που σχετίζονται με την ανάμνηση.

Αρχικά, οι νευρώνες ενεργοποιούνται όταν το άτομο σκέπτεται το κόκκινο τετράγωνο (A), όμως, με τη δημιουργία της νέας ανάμνησης, οι νευρώνες ενεργοποιούνται και για το κόκκινο και για το πράσινο τετράγωνο ( B ). Στη συνέχεια, η αντι-ανάμνηση ενεργοποιείται και διακόπτει την ηλεκτρική δραστηριότητα ( C ). Όταν όμως οι ερευνητές διεγείρουν την αντι-ανάμνηση, οι νευρώνες ενεργοποιούνται ξανά και για τα δύο τετράγωνα (D).

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, όμως τα ευρήματά της θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στον χώρο των νευροεπιστημών. Μια σειρά από ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, θεωρείται ότι οφείλονται σε μη συμμετρική ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η εν λόγω ανακάλυψη λοιπόν θα μπορούσε να προσφέρει μια σειρά από νέες θεραπευτικές επιλογές.
http://www.insomnia.gr