Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια

Αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, θα είναι η Ευρώπη από το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Κλιματικές Αλλαγές" (Climatic Changes) και την οποία αναδημοσιεύει η εφημερίδα Independent.
H μελέτη αναφέρεται σε εξαιρετικά ακραία φαινόμενα τα οποία παλαιότερα σημειώνονταν ίσως μια φορά ανά αιώνα. Πρόκειται για σοβαρές πυρκαγιές, πλημμύρες και ανεμοθύελλες που θα είναι θανατηφόρες. Η μελέτη κάνει λόγο για δραματική αύξηση της επικινδυνότητας των κλιματικών αλλαγών με ιδιαίτερη επίπτωση στα νοτιο-δυτικές περιοχές του πλανήτη.
Η Μεσόγειος και τα παράλια της Ευρώπης θα αντιμετωπίζουν σε ετήσια βάση ακραίες ξηρασίες,πλημμύρες ή καύσωνες, αναφέρουν οι επιστήμονες που συνέταξαν την μελέτη. Ο Giovanni Forzieri, επικεφαλής συγγραφέας και επιστήμονας στο Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Αειφορία, είπε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν μια σαφή προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα ώστε να προτείνουν λύσεις και στρατηγικές.
Για την Ισπανία αναφέρεται ενδεικτικά ότι δύο φορές τον χρόνο από το 2080 η χώρα θα είναι αντιμέτωπη με τέτοιους κινδύνους που παλαιότερα εμφανίζονταν κάθε 100 χρόνια.
Οι προβλέψεις βασίζονται σε μοντέλα του κλίματος που υποθέτουν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης κατά περίπου δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από την προ-βιομηχανική εποχή.
Πηγή: ΚΥΠΕ
http://www.sigmalive.com