Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Κέρκυρα. Ο Δήμος Κέρκυρας στη Συνδιάσκεψη της Βαρκελώνης

 Στις  21 και 22 Απριλίου  με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βαρκελώνης  και τη συμμετοχή  εκπροσώπων   ευρωπαϊκών Δήμων, πραγματοποιήθηκε στην Ισπανική πόλη,  συνδιάσκεψη με σκοπό την δημιουργία   Ευρωπαϊκού Αυτοδιοικητικού Δικτύου T.T.I.P/CETA/TISA FREE ZONES.
Σαράντα Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δημοτικών Συμβουλίων από την Ευρώπη ύψωσαν τις φωνές τους ενάντια στη Transatlantic Trade and Investment Parthnership - Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων γνωστή με τα αρχικά TTIP, CETA.
Την ίδια ημέρα υιοθετήθηκε η Διακήρυξη της Βαρκελώνης.
Το Δήμο μας  εκπροσώπησε  ο  Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Ανδρέα Σκούπουρας .

Όπως είναι γνωστό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας στη συνεδρίαση της 7ης Απριλίου 2016  μετά από εισήγηση του Δημάρχου Κώστα Νικολούζου αποφάσισε: α)Την ανακήρυξη του Δήμου Κέρκυρας, ως πόλη αντιστεκόμενη σε τέτοιου είδους πολιτικές με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική ευημερία των πολιτών μικρών και μεσαίων οικονομικών εισοδημάτων και σε πολλούς τομείς που αφορούν στην υγεία των πολιτών, στο φυσικό περιβάλλον,στην οικονομική ανάπτυξη και προαγωγή του τόπου , στα θεμελιωμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα , στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων ,ως πόλη «T.T.I.P-CETA-TISA Ελεύθερη Ζώνη» και τη συμμετοχή της σε δίκτυα εθνικού και διεθνούς επιπέδου.

“Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων” όπως ανέφερε,  μεταξύ άλλων, στην εισήγηση του ο Δήμαρχος,  “είναι μια συμφωνία ,υπό διαπραγμάτευση ,μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τις ελεύθερες επενδύσεις. Αυτή η συμφωνία στοχεύει στην αύξηση των κερδών των πολυεθνικών εταιρειών, στοχεύει  στον παραμερισμό και περιορισμό των κρατικών κανονιστικών ρυθμίσεων που ισχύουν ,όπως για παράδειγμα τα εργασιακά δικαιώματα, οι κανόνες ασφαλείας των τροφίμων (περιορισμός σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα),κανονισμοί για τη χρήση χημικών τοξικών ουσιών, νόμοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά. Αποτελεί δε το δούρειο ίππο για την εισαγωγή στην Ευρώπη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών”

Ομιλία  του Αντιδημάρχου Ανδρέα Σκούπουρα,  στο κλείσιμο της συνδιάσκεψης της Βαρκελώνης.
Αγαπητοί φίλοι,
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Επίσης να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας.
Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Όχι μόνο για τη σημερινή μάχη αλλά και τις επερχόμενες, γιατί οι καιροί που ζούμε είναι περίεργοι.
Πρέπει να κάνουμε τη σημερινή απόφαση ένα ισχυρό ‘όπλο’ για τον σκοπό μας.
Όμως για να το χρησιμοποιήσουμε πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες. Πρέπει να τους ενημερώσουμε για τις συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας.
Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες, τα δημοτικά συμβούλια, τις οργανώσεις, τα συνδικάτα, τα περιβαλλοντικά και οικολογικά κινήματα.
Πρέπει να τους πούμε ότι αφορά την ίδια τους τη ζωή.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενημέρωση πρέπει να έχουν τα κινήματα των πολιτών τα οποίοι οφείλουν να είναι ο συνεκτικός κρίκος μεταξύ των πολιτών και των τοπικών αρχών.
Σε αυτή τη καμπάνια πρέπει να αναλάβει  καθένας τον ρόλο του.
Τα τελευταία χρόνια και υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης οι εθνικές κυβερνήσεις της ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης έχουν συνθηκολογήσει με πολιτικές που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να δεχτούν. Εδώ είναι ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να πάρουν οι τοπικές κοινωνίες και τα Δημοτικά Συμβούλια.
Οφείλουμε να αντιστρέψουμε την ροή των αποφάσεων και αντί του μέχρι τώρα μοντέλου Ε.Ε – Εθνικές Κυβερνήσεις – Δημοτικά Συμβούλια – Κοινωνία, να αντιτάξουμε ένα νέο τρόπο που θα λειτουργεί εντελώς αντίστροφα.
Δηλαδή οι πολίτες θα αποφασίζουν, τα Δημοτικά Συμβούλια θα επικυρώνουν και θα μεταφέρουν τις αποφάσεις των πολιτών στις κυβερνήσεις και αυτές θα ενημερώνουν την Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο.
Το 2004 τα τοπικά συμβούλια της Ευρώπης πήραν θέση κατά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων κάνοντας μια θαυμάσια αρχή στον αγώνα υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών.
Μπορούμε να το ξανακάνουμε με την ίδια επιτυχία.
Οι πολίτες είναι η δύναμή μας και ο ρόλος των Δημοτικών Συμβουλίων είναι να τους ακούμε και να τους υπερασπιζόμαστε.
Θα ήθελα να τελειώσω με τη μόνη φράση που γνωρίζω στα Ισπανικά
Hasta la Victoria siempre!