Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Δελτίο Τύπου Δήμου Κέρκυρας: Ο Δήμος στη Συνδιάσκεψη της Βαρκελώνης για την TTIP

 Την ανακήρυξη του Δήμου Κέρκυρας ως «TTIP Ελεύθερη Ζώνη» και τη συμμετοχή του Δήμου στη Συνδιάσκεψη Δήμων Κρατών της Ευρώπης, που θα γίνει στις 21 και 22 Απριλίου, στη Βαρκελώνη, με θέμα τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Αυτοδιοικητικού Δικτύου TTIP / CETA / TISA FREE ZONES αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.
Η TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων) είναι μια συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, με αντικείμενο το ελεύθερο εμπόριο και τις ελεύθερες επενδύσεις.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου, οι προβλέψεις της συμφωνίας αυτής θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική ευημερία μικρών και μεσαίων οικονομικών εισοδημάτων και θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, το φυσικό περιβάλλον, την οικονομική ανάπτυξη και προαγωγή του τόπου, τα θεμελιωμένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας.
Ήδη, εκατοντάδες πόλεις, κυρίως στην Ευρώπη αλλά και την Αμερική, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, η Βιέννη και η Βαρκελώνη έχουν προχωρήσει σε ανακήρυξη των Δήμων τους σε TTIP FREE ZONES, συγκλίνοντας στις παρακάτω – μεταξύ άλλων - θέσεις και αιτήματα:
• Η TTIP θα είναι καθοριστική για το ρόλο της Τ.Α., ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών, της εργασίας, των προμηθειών και της λήψης αποφάσεων
• Το περιεχόμενο της TTIP πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και σε δημόσια διαβούλευση πριν από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
• Πρέπει να προστατευθούν και να βελτιωθούν οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν τα τρόφιμα, την περιβαλλοντική προστασία και την εργασία στην Ε.Ε. και είναι αναβαθμισμένοι σε σχέση με τα ισχύοντα στις ΗΠΑ.
Στη Συνδιάσκεψη της Βαρκελώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Απριλίου, με θέμα «Τοπικές Αρχές και η Νέα Γενιά Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου» το Δήμο Κέρκυρας θα εκπροσωπήσει ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού Ανδρέας Σκούπουρας.
Κέρκυρα 12 Απριλίου 2016
Η εικόνα είναι από το stop-ttip-ceta-greece.blogspot.com