Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Κέρκυρα. Μεγάλες προσδοκίες από τη φετινή, τουριστική περίοδο

http://www.enimerosi.com
Γιώργος Κατσαΐτης
Οι ως επί το πλείστον Έλληνες, πασχαλιάτικοι επισκέπτες είναι απλώς οι προπομποί των τουριστών, που αναμένεται φέτος να σημειώσουν ρεκόρ αφίξεων στο νησί.
Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής του Πάσχα θα σημάνει και φέτος η ανάσταση της τοπικής οικονομίας, όπως συνήθως γίνεται, από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τα slots (σ.σ. τις χρονοθυρίδες χρήσης στο Ι. Καποδίστριας), πρώτη και δεύτερη ημέρα του Πάσχα, δίνεται η εκκίνηση της πολλά υποσχόμενης, τουριστικής περιόδου. Πηγές της ΥΠΑ πιστεύουν ότι θα συνεχισθεί η ανηφορική καμπύλη των αεροπορικών αφίξεων  σε ποσοστά 2% - 2,5% μεσοσταθμικά για την σεζόν, σε σύγκριση με τις επιδόσεις του 2015, που σε απόλυτο αριθμό έφτασαν το 1,1 εκατ.! Σημειώθηκε έτσι ρεκόρ από καταβολής τουριστικής Κέρκυρας, σπάζοντας εκείνο του 2014, γεγονός που αναμένεται να ξανασυμβεί και φέτος έναντι του 2015!
 
"Αγάπη μόνο"...
 
Ενώ όμως έτσι διαβάζονται οι οιωνοί και τα στοιχεία των κρατήσεων, στην "περιοχή" της εργασίας, οι ειδήσεις δεν είναι υποχρεωτικώς και αναλόγως καλές. Αντιθέτως μάλιστα, οι μεγάλες κατά κανόνα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αξιοποιώντας και τη γενικότερη μνημονιακή ατμόσφαιρα, εξακολουθούν να πιέζουν τις αμοιβές της εργασίας προς τα κάτω. Αυτό κυρίως συμβαίνει εφόσον οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων εφαρμόζονται μόνον στους επαναπροσλαμβανόμενους. Όποιος καινούργιος παίρνει το βάφτισμα του πυρός, καλείται να το κάνει υπογράφοντας ατομική σύμβαση, που υπολείπεται της ΣΣΕ (511€ από 590 €) χώρια οι άλλες θεσμικές διαφορές...
 
Έχεις λαμβάνειν!
 
Και σα να μην έφτανε αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων, Στ. Πελάη, τα βερεσέδια της περασμένης χρονιάς ρεκόρ, για να μην ξεχνιόμαστε, των επιχειρήσεων προς τους εργαζόμενους αναφέρονται σε περίπου χίλιους από τους συνολικά 5000 ξενοδοχοϋπάλληλους! Ήγουν απλήρωτα δεδουλευμένα, τα οποία ελπίζεται ότι θα εισπραχθούν κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν!
 
... Όπως είναι επιπλωμένο
 
Παρά τις ειδυλιακές προβλέψεις πάντως, προβληματική εξακολουθούν και παραμένουν τόσο η συγκρότηση του ελληνικού κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται εδώ όσο συνεπακόλουθα και η υποδομή, ξενοδοχειακή και δημόσια. Σχεδόν όλες οι μεγάλες μονάδες, όπως επανειλημμένα αναφέρθηκε, έχουν κρεμάσει πωλητήριο, χωρίς μέχρι ώρας να έχει υπάρξει ανταπόκριση. Τέτοια και τόση που θα καλλιεργούσε προσδοκίες αναβάθμισης της ξενοδοχειακής υποδομής κι έτσι της μέσης καταναλωτικής δυνατότητας των τουριστών.
Σήμερα οι πλέον εντυπωσιακές αλλαγές κλίμακας, που συνοδεύονται από κινήσεις ανακαίνισης, εξακολουθούν εκείνες στο πλαίσιο της Aquis και την σκυταλοδορμία Κέντ - Δημητρίου με τη μεταφορά συμβολαίων εκμετάλλευσης των μονάδων του Ρίζου από τον πρώτο στον δεύτερο. Αν και πηγές της αγοράς αποδίδουν την πρωτοβουλία των κατασκευαστικών παρεμβάσεων στην οικογένεια Ρίζου και όχι στους "νοικάρηδες"!
 
Ζήσε Μαύρε μου...
 
Όσο για τη δημόσια υποδομή αυτή εξακολουθεί να καρκινοβατεί ανάμεσα στις διαπραγματεύσεις, την αξιολόγηση και την ενεργοποίηση των πιστώσεων ΕΣΠΑ, με τη μέχρι στιγμής εμπειρία να μην είναι και η καλύτερη. Πόσο μάλλον τώρα που τα πράγματα σφίξανε πάλι...