Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Εντυπωσιακή η διάβαση του πλανήτη Ερμή από τον Ήλιο

Ένα σπάνιο φαινόμενο, ορατό και στην Ελλάδα, που θα επαναληφθεί ύστερα από 7 χρόνια! Εικόνες που θυμίζουν ταινία φαντασίας!
Μάγεψε επιστήμονες και απλούς πολίτες ανά τον κόσμο το σπάνιο πέρασμα του Ερμή ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.
Αποτέλεσμα αυτής της κοσμικής συγκυρίας, η οποία συμβαίνει κάθε επτά περίπου χρόνια, είναι ο Ερμής να φαίνεται ως μια σκοτεινή κουκκίδα που κινείται με αργό ρυθμό πάνω στο δίσκο του Ήλιου.
Οι Αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, παρατήρησαν το φαινόμενο από ειδικά τηλεσκόπια, τα οποία είχαν εγκατασταθεί στους κήπους του Αστεροσκοπείου στο λόφο των Νυμφών στο Θησείο.
Εξειδικευμένο προσωπικό βρέθηκε στο χώρο και ήταν στη διάθεση όσων το επιθυμούσαν να παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο μέσα από ένα ειδικό τηλεσκόπιο.

ΝΑΣΑ - NASA - Ερμής - Πέρασμα - Ήλιος - τηλεσκόπιο - Mercury Transit
Τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, αλλά και το μουσείο του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα, καθώς και ένα μοναδικό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων, ήταν ανοικτά για το κοινό.
Ο Ερμής έχει φαινόμενη διάμετρο σχεδόν 180 φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου και παρά το ότι βρίσκεται μπροστά από τον Ήλιο, δεν ελαττώνει σημαντικά το φως που φθάνει στα μάτια μας. Η χρήση ειδικών ηλιακών γυαλιών ή διαμορφωμένων τηλεσκοπίων από ειδικούς ήταν απαραίτητη για την παρατήρηση.
ΝΑΣΑ - NASA - Ερμής - Πέρασμα - Ήλιος - τηλεσκόπιο - Mercury Transit
http://www.antenna.gr