Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

«Ξεκλειδώνουν» μυστικά του αρχαίου DNA

Αναπάντητα ερωτήματα της ιστορίας του ανθρώπινου είδους αλλά και του περιβάλλοντος στα βάθη των αιώνων, αναμένεται να απαντηθούν μέσα σε αυτό το εργαστήριο που δημιουργήθηκε στο ΙΤΕ.
Η σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα σε συνδυασμό με νέες υψηλών προδιαγραφών καινοτόμες τεχνολογίες θα δώσουν απαντήσεις μέσα από εξελιγμένες αναλύσεις του DNA αρχαιολογικών ευρημάτων.

Ο λόγος για το εργαστήριο αρχαίου DNA, στο χώρο του ΙΤΕ που ανατρέπει τα δεδομένα στο χώρο της επιστήμης. Στην επίσημη πρώτη του εργαστηρίου το παρόν έδωσε ο Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ο οποίος έκανε λόγο για την αρχή της δημιουργίας ενός νέου μοχλού ανάπτυξης.
Το ειδικά εξοπλισμένο και υψηλών προδιαγραφών εργαστήριο θα κάνει ανάλυση DNA από αρχαιολογικά δείγματα, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας και στην υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας.
Η ανάλυση του αρχαίου DNA ανοίγει νέες δυνατότητες για τους αρχαιολόγους, τους ανθρωπολόγους και τους εξελικτικούς βιολόγους, καθώς καθιστά δυνατή την αναγνώριση της καταγωγής των ατόμων και την ανάδειξη των σωματικών χαρακτηριστικών τους, τη συσχέτιση των λειψάνων σε ταφικούς χώρους, την παρακολούθηση της μετακίνησης των πληθυσμών, την ταυτοποίηση των μολυσματικών ασθενειών και της διατροφής, την ανάλυση της προέλευσης των οικόσιτων ζώων και των καλλιεργούμενων φυτικών ποικιλιών.
Αυτό που υπογράμμισαν στελέχη της περιφέρειας Κρήτης, είναι πως η δημιουργία του ερευνητικού αυτού εργαστηρίου θα αποδώσει μελλοντικά πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία αλλά και γιατί όχι και στην ανάπτυξη εναλλακτικής μορφής τουρισμού.